<strong>UNDERSØKELSER:</strong> Statens havarikommisjon for transport var søndag ettermiddag på ulykkesstedet i Rana der et tog kjørte på en gravemaskin. Foto: Bane NOR / NTB scanpix
UNDERSØKELSER: Statens havarikommisjon for transport var søndag ettermiddag på ulykkesstedet i Rana der et tog kjørte på en gravemaskin. Foto: Bane NOR / NTB scanpix Vis mer

Dødsulykka i Rana:

Har sikret lyd­opptak fra toget

Havarikommisjonen skal gå gjennom lydopptak fra toget som var involvert i dødsulykka i Rana lørdag ettermiddag.

Publisert

Statens havarikommisjon har sikret både elektronisk kommunikasjon og informasjon fra godstoget som var involvert i dødsulykke i Rana i Nordland lørdag ettermiddag.

Det bekrefter Statens havarikommisjon overfor Dagbladet.

Godstoget kolliderte med en gravemaskin som arbeidet ved skinnene. I gravemaskinen satt 20 år gamle Kristoffer Lindstrøm Westerfjell (20) fra Namsskogan.

Han ble seinere erklært død på stedet.

Data og lydopptak

- Det er snakk om lydopptak fra toget, utdyper Kurt A. Olsen, direktør for havarikommisjonens jernbaneavdeling, overfor Dagbladet.

- Vi vil også se på de dataene som er tilgjengelig fra toget, legger han til.

Foreløpig har havarikommisjonen ikke hatt anledning til å gå gjennom verken opptakene eller dataene.

- Vi vil sammenholde dette med det vi har registrert fra stedet, og forsøker å sette sammen et bilde. Det begynner vi med tirsdag, sier avdelingsdirektør Olsen.

To personer fra jernbaneavdelinga rykket til ulykkesstedet søndag morgen. De gjennomførte en befaring, inkludert en rekke målinger, på stedet søndag.

Mandag tok de en rekke forklaringer fra vitner.

Planlagt arbeid

Politiet fikk melding om ulykka fra en arbeidskollega av den omkomne klokka 16.05.

En time seinere ankom nødetatene var på stedet. Operasjonsleder Pettersen forklarer overfor Dagbladet at ulykka skjedde på et vanskelig tilgjengelig sted.

Det fremre hjulsettet på toget sporet av som følge av hendelsen.

Det var planlagt arbeid som foregikk langs linja, bekreftet pressevakt i Bane NOR, Gunnar Børseth, overfor Dagbladet.

- Altfor tidlig

Nøyaktig årsakssammenheng ønsker ikke havarikommisjonen å si noe om på nåværende tidspunkt.

- Det er altfor tidlig, men jeg kan si at vi har noen teorier vi vil forfølge. Som vanlig går vi bredt ut, og forsøker å snevre inn etter hvert, sier avdelingsdirektør Olsen.

Han legger til:

- Vi har et håp om at vi skal klare å peke på den utløsende årsaken, og det klarer vi i de fleste tilfellene.

Tolv måneder

Havarikommisjonen har som mandat å ferdigstille en sluttrapport om en ulykke seinest tolv måneder etter hendelsen fant sted.

Han forteller at undersøkelsene de ulike avdelingene i havarikommisjonen gjør, skjer på omtrent samme vis, enten de undersøker hendelser til sjøs, til lands eller i lufta.

- I utgangspunktet er undersøkelsene like. De tar sikte på å finne ut hva som har skjedd, og komme med forslag som kan bidra til at slike ulykker ikke skjer igjen, sier Olsen.

- Alle familiers mareritt

Det var Namsskogan kommune selv som bekreftet at 20 år gamle Lindstrøm Westerfjell omkom i den tragiske ulykka.

- Familien har opplevd alle familiers mareritt og er i bunnløs sorg. Dette er så uendelig trist, det er brutalt og så meningsløst. I et lite lokalsamfunn som Namsskogan er vi alle tungt berørte, og nå har vi fullt fokus om å være sammen og ta vare på hverandre, skrev kommunen i en pressemelding.

Kriseteam i Namsskogan kommune og i Rana kommune ble etablert lørdag kveld.

- Det er veldig trist at denne ulykka har skjedd. Våre tanker går først og fremst til de pårørende og involverte. Havarikommisjonen og politiet får etterforske og prøve å finne ut av hva som har skjedd, sa ordfører i Rana, Geir Waage (Ap) til Dagbladet lørdag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer