- Har sjelden og alvorlig sykdom

Bedrageritiltalte Bjarte Baasland for syk til å forklare seg i retten. Det kan gi lengre straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Bedragerirettssaken mot Bjarte Baasland (35) startet i Oslo tingrett presis klokka 09.00 i dag. Under en time senere var det hele over. Saken er nå utsatt på ubestemt tid.

Tilltalte Baasland og hans advokat Hege Birkeland Ersdal ankom retten et knapt kvarter før saken skulle settes klokken 09.00.

Baasland var taus overfor det store presseoppnudet på utsiden av rettssal 317 i Oslo tinghus. Allerede da var spekulasjonene i gang hvorvidt det ville bli sak i dag eller ikke.

Saken utsatt
Innledningen der Bjarte Baasland fortalte om sin helsetilstand gikk for lukkede dører. Da retten åpnet igjen klokka 09.48 ble det bestemt at saken blir utsatt.

- Jeg møtte i dag for å vise retten den respekten, men jeg føler meg ikke i stand til å avgi forklaring i dag grunnet min sykdomssituasjon, som jeg har beskrevet, sa Bjarte Baasland i retten.

Dermed er saken saken utsatt og det er foreløpig ukjent når saken vil tas opp igjen.

- Sjelden og alvorlig sykdom
Baaslands forsvarer vil i dag ikke gå nærmere inn på sykdomssituasjonen for Baasland. Men gjør det klart at dette er en konkret sykdom han har slitt med over lengre tid.

- Men han var i en periode på circa en måned innlagt på Aker universitetssykehus i vinter, og fikk konstatert en sjelden og alvorlig sykdom som han fremdeles er under utredning for, og under behandling for, sier advokat Ersdal til Dagbladet.

Hun fastholder Baaslands eget utsagn om at han fremdeles ønsker at hans sak skal avgjøres ved en såkalt tilståelsessak. Det vil, ifølge henne, være langt mindre belastende enn en ordinær rettssak med vitneførsel og bevis.

Et vesentlig poeng er også at en tilståelsessak medfører vesentlig strafferabatt. Ved å tilstå og dermed bidra til en kraftig forenklet tiltale- og rettsprosess, kan han få redusert straffen med nesten tredjedel. Nå risikerer han å miste denne muligheten.

Tilbake hos politiet

Nå er det nemlig opp til politiet om de fremdeles vil godta å vente på at Baaslend blir frisk nok til å avgi forklaring i en såkalt tilståelsessak, slik som var planlagt i dag. I en slik sak er det eneste som kreves en forklaring med tilståelse i retten fra tiltalte. Politiet kan også velge å begjære full rettssak der vitner må kalles inn og bevis må legges frem for retten.

Da behøver ikke Baasland forklare seg. Dette ville ikke aktor i saken, politiadvokat Knut Horn, ta stilling til i dag.

- Først skal vi ha ferie i tre uker, deretter må vi se på om vil vil prøve på nytt og la han forklare seg. Jeg hører at han fremdeles er innstilt på dette, men jeg vil ikke si noe mer om dette nå, sier Horn til Dagbladet.

Må forklare seg
Siden dette er en tilståelsessak, var det bare dommer Wenche Fliflet Gjelsten som ledet rettren.

- For at du skal kunne få saken en forenklet avgjørelse her i retten ved å få en tilståelsesdom, betinger det at du gir en forklaring her i retten som innebærer en tilståelse, sa dommeren da saken ble innledet i dag.

Dette samtykket Baasland til.

Men Advokat Ersdal tok dermed ordet, og ba om at retten måtte lukkes i den innledende fasen.

Ersdal har hele veien bedt om at saken mot Bjarte Baasland må gå for lukkede dører. Dette har både tingretten og lagmannsretten avvist. Derfor ble det bestemt at saken vil gå med pressen til stede.

- Jeg er inneforstått med dette, men vi ber bare om at selve innledningen går for lukkede dører, da dette vil omhandle detaljer omkring min klients helse, sa advokat Ersdal.

Det var etter denne lukkede innledningen at det ble klart at Baasland likevel ikke ville forklare seg i dag.

- Jeg har da ikke annet valg enn å utsette saken. Da er vi ferdige for i dag, sa dommeren.

- Uten fast bopel
Baasland oppga selv at han for tiden er uten fast bosted og sykmeldt da dommeren gjennomgikk personalia like etter klokka 09.00.

Verken faren Ernst Baasland eller moren Bodhild Baasland var å se ved rettslokalet. På den såkalte pårørendebenken møtte det opp to personer. De opplyste til Dagbladet at de er et vennepar av Baasland som kom for å vise kameraten sin støtte i saken.

Moren Bodhild Baasland etterforskes fremdeles, og blir trolig selv tiltalt for grovt eller forsettelig bedrageri. Hun skal i perioden desember 2006 til sommeren 2008 ha lånt tilsammen omlag 40 millioner kroner fra fem banker og 23 privatpersoner som ble gitt videre til sønnen.

Offer fulgte saken
I salen satt også Marit Granheim, som er blant de seks kreditorene som har anmeldt Bodhild Baasland for bedrageri etter at hun lånte henne 250 000 kroner.

- Vi får aldri pengene igjen. Hvordan skulle de klare det. Men jeg kommer ikke til å trekke anmeldelsen. Sånn sett er det kanskje lettere for meg enn de andre som har blitt utsatt for dette. Fordi jeg ikke er kristen, sier hun til Dagbladet.

Granheim var tidlig blant kreditorene som åpent stod frem i media, og har blant annet overfor Vårt Land fortalt at Bodhild Baasland har bedt henne trekke anmeldelsen.

Dette blir avvist av advokat Anne Kroken, som forsvarer Bodhild Baasland.

LUKKET INNLEDNINGEN: Bjarte Baasland redegjorde for sin helsetilstand i Oslo tingrett. Baasland varsler at han vil holde på tilståelsen selv om han ikke var i stand til å forklare seg i dag. Foto: Rolf M. Aagaard
LUKKET INNLEDNINGEN: Bjarte Baasland redegjorde for sin helsetilstand i Oslo tingrett. Baasland varsler at han vil holde på tilståelsen selv om han ikke var i stand til å forklare seg i dag. Foto: Rolf M. Aagaard Vis mer