Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har skrevet forslag til klimaavtale

Dagbladet har fått tilgang til skisse til klimaavtale.

SKREV UTKAST: Michael Zammit Cutajar fra Malta leder en av de to forhandlingsgruppene under klimatoppmøtet. Han har skrevet forslag til avtale som landene nå diskuterer bak lukkede dører. Foto: AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
SKREV UTKAST: Michael Zammit Cutajar fra Malta leder en av de to forhandlingsgruppene under klimatoppmøtet. Han har skrevet forslag til avtale som landene nå diskuterer bak lukkede dører. Foto: AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KØBENHAVN (Dagbladet): I dag har forhandlingsleder på klimatoppmøtet, Michael Zammit Cutajar, lagt fram en ny skisse som kan bli utgangspunkt for et sluttdokument for møtet. Nå er landene i gang med å diskutere forslaget som kan innebære dramatiske klimakutt hvis det går gjennom.

De viktiste punktene er:
• Skissen åpner både for to alternativer. At alle land skal forplikte seg til å nå det såkalte togradersmålet som innebærer klimakutt i tråd med FNs klimapanel for å sikre at temperaturen ikke stiger med mer enn to grader. Eller at det settes et enda mer ambisiøst mål om at temperaturen ikke øker mer enn 1,5 grader, slik blant annet de lavtliggende øystatene i Stillehavet ønsker.

• De globale utslippene skal kuttes med enten 50, 85 eller 95 prosent innen 2050, sammenlignet med 1990-nivå.

• I-land skal kutte sine utslipp med enten 75-85 prosent, 80-95 prosent eller mer enn 95 prosent fra 1990-nivå innen 2050. Innen 2020 skal i-land kutte klimagassutslippene med minst 25-40 prosent fra 1990-nivå.

• U-land skal gjennomføre klimatiltak finansiert av i-land. Målet er et kutt i klimautslippene på 15-30 prosent i 2020, sammenlignet med det som omtales som «business as usual» - altså en situasjon uten klimatiltak. Dette skal gi u-landene rom for økonomisk vekst samtidig som utslippene begrenses. Finansieringen av klimatiltak i u-land skal økes og gjøres forutsigbar.

Negative USA
Skissen diskuteres i ettermiddag bak lukkede dører, men Dagbladet har fått tilgang til den. På flere sentrale punkter er det satt opp konkrete alternativer i håp om at flere land skal være villige til å forhandle.

Teksten har tittelen «Chair's Proposed Text on the Outcome of the Work of the Ad Hoc Working Group on Long Term Cooperative Action under the Convention». Den er publisert i dag tidlig.

Dagbladets kilder fra det lukkede møtet hvor utkastet diskuteres, opplyser at det at de fleste land har vært positive til dokumentet, men USA skal være «meget kritiske» fordi det legges opp til store utslippskutt for i-land.

Dagbladet skrev i går om det første utkastet klimaavtalen. Den nye skissen, innebærer at arbeidet med en endelig avtale kan være ett skritt nærmere.

 


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media