Har skrevet to taler

Venstres skjebnemøte er i gang, men Trine Skei Grande har ikke bestemt seg for hva hun skal si til landsstyret i sin avgjørende tale.

BESTEMMER SEG I DAG: Landsstyremøtet i Venstre sittter akkurat nå samlet i et lukket møte på Stortinget. Etter å ha hørt deres råd, skal Trine Skei Grande bestemme seg for om hun vil starte regjeringsforhandlinger eller ikke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BESTEMMER SEG I DAG: Landsstyremøtet i Venstre sittter akkurat nå samlet i et lukket møte på Stortinget. Etter å ha hørt deres råd, skal Trine Skei Grande bestemme seg for om hun vil starte regjeringsforhandlinger eller ikke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bak lukkede dører på Stortinget sitter i dag landsstyret i Venstre samlet i et avgjørende møte.

De får nå Venstre-leder Trine Skei Grandes redegjørelse av hvordan sonderingene om regjeringsmakt med Høyre og Frp har gått.

Grande, og resten av Venstre-ledelsen skal lytte til landsstyremøtets råd og vurderinger.

I en tale i ettermiddag eller senest i morgen formiddag vil Grande gå ut med om de vil gå inn i regjeringsforhandlinger eller legge regjeringsballen død.

Grande sier hun har skrevet to taler, og at hun bestemmer seg for hvilken av talene hun skal holde først etter at at hun har hørt tilbakemeldingen fra landsstyremøtet.

- Jeg har en magefølelse på hva jeg mener er det beste, og jeg håper den stemmer med det som det som landsmøtet kommer fram til. Men vi får se an denne prosessen, sier hun.

Hun sier videre at hun ikke vet hvilke krav som vil møte henne fra landsmøtet men at hun tror de vil finne fram til en form på samarbeidet på borgerlig side som vil gjøre regjeringen «grønnere, rausere og mer sosialliberal. »

Klart råd

KLART RÅD: Leif Gøran Wasskog , fylkesleder i Finnmark Venstre har et klart råd til Grande. Han mener de er best tjent med å stå utenfor. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KLART RÅD: Leif Gøran Wasskog , fylkesleder i Finnmark Venstre har et klart råd til Grande. Han mener de er best tjent med å stå utenfor. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

En av dem som allerede har et tydelig råd til Venstre-ledelsen er fylkesleder i Finnmark Venstre, Leif Gøran Wasskog.

- Vi har vært ganske bestemt ganske lenge. Vi ser for oss at det beste er å gå i opposisjon, uten samarbeidsavtale, sier han til Dagbladet på vei inn i møtet.

Wasskog mener det er et skille mellom det sentrale Venstre og Venstre i distriktene.

- Det er ikke noe særlig entusiasme for regjeringsprosjektet ute i distriktene, og i organisasjonen. Det er noen sentralt i Venstres ledelse som brenner for det her. Jeg er veldig skeptisk til å gå i regjering uten at man brenner for det og føler det er noe som løfter oss. Da tror jeg at vi får en resignasjon i partiet. Det frykter jeg mer enn noe annet. Konflikt kan vi håndtere, men resignasjon er farlig når vi har et valg om to år, sier Wasskog, som mener det er et skille mellom sentral-Venstre og distrikts-Venstre her.

- Er det noe du kan høre i dag som kan få deg til å skifte mening?

- Det er selvsagt en helhetsvurdering. Men et enkeltspørsmål vil være sykehusutredning i Alta, sier han.

Flertall åpne for regjering

En ringerunde til fylkeslederne i Venstre før møtet i dag, viser at partiet er splittet. Det er likevel et flertall som er åpne for regjering, hvis dette er rådet fra partiledelsen.

5 av 19 fylkesledere er negative, fire positive, resten åpne for flere alternativ eller avventer informasjonen som Venstre-ledelsen legger fram for dem i dag.

Trine Skei Grande avviser at partiet er splittet.

– Det ligner ikke på det de møtene som har vært til nå, sier hun.

- Vi har grovt sett falt ned på at en hver regjering med Venstre, er bedre enn en regjering uten. Vi tror vi får til mer i regjering, enn utenfor, sier Hordaland-leder Idun K. Bortne.

- Vi stiller til valg for å få politisk gjennomslag for våre saker. Da kan vi ikke si nei til å få politisk gjennomslag. Det er det det koker ned til, sier fylkesleder i Nord-Trøndelag Hans Martin Sto

Høyre og Frp har gjort det klart at det er opp til Venstre om de vil gå inn i regjering eller ikke. Det er Venstres stortingsgruppe som fatter den endelige beslutningen.

- Det er rutine for Venstre å være delt på midten, sier professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen.

Han tror partiet vil klare å håndtere uenigheten, men legger til:

- Likevel, dette er selvsagt ikke en drømmesituasjon. Det er alltid best for et parti om de er samlet, sier Jenssen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer