Har skutt hull i gassflasken - opphever sperringene

En brann i en feiermaskin spredte seg, stengte tog og vei og forårsaket eksplosjoner.

BRANN: Innsatsleder i Oslo politidistrikt, Svend Bjelland, forteller om status på Bryn i Oslo. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Rundt klokka 14 kom første melding fra politiet i Oslo om at en feiemaskin i Tvetenveien på Bryn i Oslo stod i brann, hvor de også advarte om spredningsfare. En halvtime senere meldte politiet at brannen har spredt seg til et verksted.

Det ble hørt flere smell fra området, og flere gassflasker skal ha eksplodert i brannen.

Det kom tykk, sort røyk fra stedet, og brannvesenet anbefalte en sikkerhetsavstand på 300 meter. Politiet evakuerte personer som befant seg innenfor den anbefalte sikkerhetsavstanden.

Politiet anbefalte også at personer utenfor denne sikkerhetssonen skulle lukke dører og vinduer på grunn av røyken.

Skjøt hull i gassflaske

Politiet og skarpskyttere jobbet hele ettermiddagen med å forsøke å skyte hull i en gassflaske som inneholdt acetylen, eller sveisegass, for at denne ikke skulle eksplodere. Den tykke røyken førte dårlig sikt, noe som gjorde vanskeliggjorde arbeidet.

Skott fortalte at disse gassflaskene stod i et slags brakkerigg, og det var en flaske der inne politiet ønsket å få hull på.

Rett før klokka 19 informerte politiet at brannen ikke slukket, men den er betydelig redusert, og klokka 20.52 meldte politiet at gassflasken er skutt hull i, og at alle sperringene, utenom Tvetenveien, blir opphevet.

Om politiet ikke hadde fått skutt hull på flasken, så kunne ikke brannmannskapene ha nærmet seg den før 24 timer etter at brannen var slukket.

BRANN: Pål Skodjevåg var på jobb da han merket at det luktet svidd. Det viste seg at lukta kom fra et bygg like ved, på Bryn i Oslo - hvor det nå er varslet eksplosjonsfare. Vis mer

Eksplosjonsfare fortsatt

Bombegruppa har vært på stedet for å forsøke å bistå. I en oppdatering fra innsatsleder Svend Bjelland kom det fram at bombegruppas robot ikke var egnet for oppdraget.

- Det er så mye nedfall og bygningsmasse som ligger i veien at den roboten ikke kunne ta den jobben. Det er den ikke lagd for heller, sa han.

Politiet kontaktet også private firmaer for å se om noen har utstyr og kompetanse til å grave fram disse flaskene.

På Twitter skrev politiet at de jobbet med å få bistand til å rive en vegg, slik at de kan få bedre sikt til å skyte hull på den aktuelle flasken.

- Det er selvfølgelig et håp om at vi skal klare det, men inntil videre planlegger vi for at dette blir en langvarig innsats, sa Bjelland.

Ingen skal ha blitt skadet i forbindelse med brannen.

RØYK: Et vitne på stedet, Kjetil Gudim, fortalte til Dagbladet tidligere i dag at det er veldig mye røyk på stedet, og at politi og brannvesen forsøker å få folk unna røyken.

- Det står folk på takene som jages vekk. Tidligere hørte jeg smell også, sier Gudim.Foto: Kjetil Gudim
RØYK: Et vitne på stedet, Kjetil Gudim, fortalte til Dagbladet tidligere i dag at det er veldig mye røyk på stedet, og at politi og brannvesen forsøker å få folk unna røyken. - Det står folk på takene som jages vekk. Tidligere hørte jeg smell også, sier Gudim.Foto: Kjetil Gudim Vis mer

Buss for tog

I tillegg til at Tvetenveien var stengt, ble også togtrafikken forbi stedet stoppet. Det var linje 1 Spikkestad-Lillestrøm som ble innstilt forbi stedet, all annen togtrafikk var uberørt.

- Dette er en lokaltogstrekning som er viktig for de som bor der, men ikke av de mest benyttede, sa Åge-Christoffer Lundeby, pressesjef i NSB, til Dagbladet.

NSB satte opp busspendel mellom Grorud og Bryn.

Det er åpnet for at tog kan passere, men de vil ikke bli igangsatt vanlig togtrafikk før i morgen tidlig, ifølge politiet.

BRANN: Brigadesjef Robert Corell orienterer om brannen på Bryn i Oslo. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer