Forskerne advarte før omikron:

- Har slått tilbake på oss

Den store ulikheten i vaksinasjonsdekning i verden har lenge bekymret forskerne. Omikron-varianten «framhever risikoen» dette innebærer.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I mange måneder har forskere advart om effekten av at store deler av verdens befolkning er uvaksinert.

For mens man i Norge og andre land i Europa nå diskuterer intervallene mellom andre og tredje dose av en coronavaksine, er store deler av verdens befolkning uvaksinert.

Det kan gi grobunn for nye virusvarianter, har forskerne hevdet. Nå har de også fått rett. Torsdag ble en ny variant, omikron, identifisert av forskere i Sør-Afrika.

- Viruset er en hensynsløs opportunist, og ulikheten som har kjennetegnet den globale responsen har nå slått tilbake på oss, sier Richard Hatchett til nyhetsbyrået AP.

Han er leder for Cepi, som inngår i FN-støttede Covax. Vaksinesamarbeidet jobber for at flere skal få vaksiner, også i fattige land.

5,8 prosent vaksinert

Rundt halvparten av verdens befolkning har fått minst en dose av en coronavaksine. I fattige land gjelder dette bare 5,8 prosent av befolkningen, ifølge OurWorldInData.

Sør-Afrika, der den nye varianten av viruset ble påvist torsdag, topper lista over afrikanske land med en vaksinasjonsgrad på 23,8 prosent. For resten av befolkningen på det massive kontinentet er bare rundt sju prosent vaksinert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer