Forskerne advarte før omikron:

- Har slått tilbake på oss

Den store ulikheten i vaksinasjonsdekning i verden har lenge bekymret forskerne. Omikron-varianten «framhever risikoen» dette innebærer.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

I mange måneder har forskere advart om effekten av at store deler av verdens befolkning er uvaksinert.

For mens man i Norge og andre land i Europa nå diskuterer intervallene mellom andre og tredje dose av en coronavaksine, er store deler av verdens befolkning uvaksinert.

Det kan gi grobunn for nye virusvarianter, har forskerne hevdet. Nå har de også fått rett. Torsdag ble en ny variant, omikron, identifisert av forskere i Sør-Afrika.

- Viruset er en hensynsløs opportunist, og ulikheten som har kjennetegnet den globale responsen har nå slått tilbake på oss, sier Richard Hatchett til nyhetsbyrået AP.

Han er leder for Cepi, som inngår i FN-støttede Covax. Vaksinesamarbeidet jobber for at flere skal få vaksiner, også i fattige land.

5,8 prosent vaksinert

Rundt halvparten av verdens befolkning har fått minst en dose av en coronavaksine. I fattige land gjelder dette bare 5,8 prosent av befolkningen, ifølge OurWorldInData.

Sør-Afrika, der den nye varianten av viruset ble påvist torsdag, topper lista over afrikanske land med en vaksinasjonsgrad på 23,8 prosent. For resten av befolkningen på det massive kontinentet er bare rundt sju prosent vaksinert.

Til sammenlikning er rundt 88 prosent av den voksne, norske befolkningen fullvaksinert, og over en halv million har fått en oppfriskningsdose.

Norge er heller ikke alene om å tilby oppfriskningsdoser til hele eller deler av befolkningen. Mer en 60 land i verden er i samme situasjon.

- Dette framhever den vedvarende og grunnleggende risikoen som er forbundet med å ikke adressere ulikhetene som fortsatt er på spill for oss alle, i den globale kampen mot sykdom og dårlig helse, sier Osman Dar, som er direktør for One Health Project ved tenkekanten Chatham House til AP.

Nedjustert målet

Vaksinesamarbeidet, som skulle forhindre denne ulikheten, har på mange måter feilet, skriver nyhetsbyrået. Covax har allerede gått bort fra det opprinnelige målet om å levere to milliarder doser.

For å nå det nye målet, om 1,4 milliarder doser innen utgangen av året, må Covax sende mer enn 25 millioner doser daglig. Siden begynnelsen av oktober har dette tallet ligger på i snitt fire millioner. Det viser Aps analyser av forsendingene.

Disse dosene er avgjørende for vaksineringen av verdens fattigste. Over 80 prosent av vaksiner og tester i fattige land er fra Covax og annen bistand, skriver NTB.

Covax forklarer problemene med at de ikke har fått vaksinedosene de har vært lovet av de rike landene. En utregning gjort av Det internasjonale pengefondet (IMF), har bare 13 prosent av Covax-dosene blitt levert. Det samme gjelder dosene som skulle doneres. Her er bare 12 prosent levert.

Mange av de donerte dosene skal også være av dårlig kvalitet eller med kort holdbarhet. Det har resultert i flere tilfeller hvor dosene enten har blitt kastet eller returnert.

- Umusikalsk

Forrige uke kunne regjeringen meddele at Norge har innfridd sin forpliktelse til Covax i år, ettersom vi har donert over fem millioner norske vaksinedoser.

Vakineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo sa til Dagbladet forrige uke at hun synes det vil være «umusikalsk» av Norge å gi en oppfriskningsdose til hele den voksne befolkningen, med tanke på vaksinesituasjonen i resten av verden.

- Det som er enda mer problematisk er at millioner av helsepersonell og folk i risikogrupper ikke har fått sin første dose. Samtidig skal vi sitte her med uklare hensikter å kjøre på med en tredje dose på friske voksne, sa Grødeland.

3. DOSE: Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Akershus universitetssykehus, mandag 22. november. VIDEO: Edward Stenlund/Dagbladet Vis mer

Statsminister Jonas Gahr Støre kunne samtidig fortelle at regjeringen tenker på dette når de framover skal vurdere om flere enn de over 65 skal få en tredje dose.

- Ja, det har vi i bakhodet. Vårt førsteansvar er å ta vare på befolkningen i Norge. Det skal vi gjøre på en god måte. Men Norge er i front også på å stille opp for de internasjonale vaksinearbeidet. Vi har bevilget store penger til det. Vi har dyktige fagfolk til det. Og det kommer vi til å fortsette med å stille opp for, sa Støre til Dagbladet mandag forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer