MDG-profil Lan Marie Berg:

Har slitt med smerter

For første gang forteller stortingsrepresentant og MDG-profil Lan Marie Berg (MDG) hvorfor hun har vært sykmeldt. I tillegg avslører hun at hun trengte en god dose smertestillende for å komme seg gjennom valgkampen 2021.

SMERTER: Stortingsrepresentant Lan Marie Berg (MDG) forteller at hun har vært sykmeldt som følge av smerter i bekkenet etter at hun fødte for tre år siden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SMERTER: Stortingsrepresentant Lan Marie Berg (MDG) forteller at hun har vært sykmeldt som følge av smerter i bekkenet etter at hun fødte for tre år siden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Stortingsrepresentant Lan Marie Berg (MDG) forteller til Dagsavisen at hun ble sykmeldt i 2019 og 2021 på grunn av smerter i bekkenet, noe hun har slitt med siden hun fødte dattera Ragna Mai for tre år siden.

Det er første gang MDG-profilen forteller om årsaken til sykmeldingene. Tidligere har hun forklart sykmeldingene med at kroppen sa stopp og at legen ga henne beskjed om å ta det rolig.

Stortingsrepresentanten forteller at hun trengte en god dose smertestillende for å komme seg gjennom valgkampen 2021.

- Det var jo ikke bra for meg, men det føltes jo veldig viktig å være til stede og gjøre jobben min i valgkampen. Noen ganger må man bare gjennomføre, men jeg skulle veldig ønske at jeg hadde skjønt hva som var galt og fått hjelp tidligere, sier Berg til Dagsavisen.

MDG-profilen forteller at hun har fått hjelp av en fysioterapeut som spesialiserer seg på kvinnehelse til å takle smertene, og at hun nå kan løfte uten å få vondt, leve litt mer normalt og ha en utvei for de verste smertene.

DRAMA: Her ser Lan Marie Berg MDG falle under sperregrensa på direkten. Reporter: Amanda Walnum. Foto: Ivan Larson / Dagbladet TV Vis mer

Kvinnehelse og likestilling

Berg mener at det er underkommunisert at mange kvinner får utfordringer etter fødsel, og peker på kvinnehelse som en likestillingsutfordring. Nå vil hun at kvinner skal få bedre oppfølging både under og etter fødsel.

Dette settes i sammenheng med debatten som ble utløst da Une Bastholm i august trakk seg som partileder for MDG fordi at det ble for mye å både være partileder, småbarnsmor og stortingsrepresentant.

- Jeg har erkjent at jeg har ikke den ekstra tiden og energien lenger. Jeg er rett og slett for strukket, forklarte Bastholm.

«UKJENT SIDE»: Une Bastholm avslører detaljer om sin partikollega Lan Marie Berg. Vis mer

Under press

Berg var miljø- og samferdselsbyråd i Oslo kommune da hun ble sykmeldt i 2019, mens hun var stortingsrepresentant da hun ble sykmeldt i 2021.

I 2019 var Berg under press som følge av pressens omtale av tusenvis av brudd på arbeidsmiljøloven i de kommunale etatene som hun hadde ansvar for. Mens hun i 2021 valgte å gi seg som byråd etter at byrådet i Oslo gikk av som følge av mistillit mot den daværende miljøbyråden.

I tillegg var Berg aktiv i valgkampen høsten 2021, hvor MDG så vidt endte under sperregrensa til tross for store forventninger om at de skulle ende over sperregrensa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer