- Har sluttet å handle i Norge

Ap-topp Rune Kristiansen handler ikke i Norge, men kjøper all mat i Sverige. - Er du oppegående, kjører du den halvannen times turen til Sverige og får dagligvarer til halve prisen, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentant Rune Kristiansen sparer penger og handler der det er billigst. Derfor reiser han til Sverige.

Kristiansen er for tida på båttur på svenskekysten. I går la han til i Fjällbacka.

Det er ikke bare i ferien Kristiansen handler i Sverige. To ganger i måneden drar han og familien til Strömstad for å fylle opp matlageret.

Handlekaos

- De siste åra har avstanden mellom svenske og norske dagligvarepriser økt kraftig. I Sverige kan du for eksempel få kylling og svinekjøtt til halve prisen. Det samme gjelder ost. Og du får en sekspakke med øl for 49 kroner. Én boks koster over 20 kroner hjemme, sier Kristiansen.

Han sitter ikke med blyanten og detaljregner på hvor mye han sparer på matbudsjettet ved å handle i nabolandet.

- Men når du ser hva du får igjen for 2000 kroner i dagligvarer i Sverige mot i Norge, blir valget lett.

- Forleden var jeg i Strömstad. Der var det kaos av nordmenn som bar seg skakke på handleposer. Av alle dem som ferierer nedover langs kysten her, er det ingen oppegående som handler i Norge, sier Kristiansen.

Ap-representanten fra Oslo har ikke dårlig samvittighet over å svikte norsk handel og økonomi ved å «lekke» til Sverige.

God samvittighet

- Dette er ikke noe moralsk spørsmål. Men det er heller ikke noe mål for meg å handle i Sverige. Jeg vurderer rett og slett hva jeg får igjen for pengene.

- Jeg oppfører som en hvilken som helst kunde. Som alle andre ser jeg hva jeg får igjen for pengene, sier Kristiansen.

Han mener verken myndigheter eller næringsliv i Norge har tatt handelslekkasjen til Sverige på alvor.

Avgiftskutt

- Saken må settes høyere på den politisk dagsorden. Prisforskjellene mellom Norge og Sverige må tas på alvor. Landbruksorganisasjonene og handelsstanden må se på alle ledd som fordyrer maten.

- Alkoholavgiftene må settes ned. For det er utrolig store beløp som nordmenn legger igjen i Sverige. Det er særlig handelsstanden i Østfold som rammes, påpeker Kristiansen.

FYLLER HANDLEPOSEN: - Så billig, sier Bjørn Årnes (bak) til Rune Kristiansen som kjøper grillpølser i en butikk i Fjällbacka - til halvparten av prisen i Norge.