Har smuglet hår, hud og blod til FN-observatørene

Vi kan være nærmere et svar på om det ble brukt kjemiske våpen mot sivile i den syriske borgerkrigen.

MASSEGRAV: De døde fra gassangrepet begraves i massegraver. (AP Photo/Shaam News Network) NTB Scanpix
MASSEGRAV: De døde fra gassangrepet begraves i massegraver. (AP Photo/Shaam News Network) NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er telegrambyråer Reuters som har snakket med en aktivist i den syriske opposisjonen.

Samtidig sier USAs president Barack Obama at den påståtte bruken av kjemiske våpen en en «stor sak som skaper stor bekymring». Han sier at at hvis det bevises at den syriske regjeringen sto bak så er det en alvorlig situasjon.

- Det vil kreve vår oppmerksomhet, sier han.

Reuters kilde forteller at FN-observatørene har fått materiale fra de døde som gjør at de bedre er i stand til å analysere hva som skjedde da mange hundre døde på mystisk vis i en forstad til Damaskus på onsdag.

Kan gi svar
- FN-observatørene snakket med oss, og etter det samlet vi hår, hud og blod, og smuglet det til Damaskus med budbringere vi stoler på, sier aktivisten Abu Nidal til Reuters. Han snakker til Reuters fra bydelen Arbin, en av bydelene som ble rammet av de mystiske dødsfallene på onsdag.

Analysene av materialet kan bekrefte om det var nervegassen Sarin som ble brukt, slik mange eksperter mener, eller om det var en annen gass som ble brukt. Analysene kan også gi et svar eller en indikasjon på hvem som brukte gassen, regjeringsstyrkene til Bashar al-Assad, eller opposisjonen.

Store lager
Det hadde i timene før de et sted mellom 300 og 2000 menneskene døde på mystisk vis vært harde kamper mellom regjeringsstyrker og Den frie syriske hæren i området. Opposisjonen hadde blant annet skutt ned et regjeringshelikopter i timene før folk begynte å dø. De fleste som døde hadde stort pustebesvær, smerter i øyne og luftveier, og skum som kom ut av munnen.

Den syriske regjeringen nekter for at de har brukt kjemiske våpen. Men Syria har store lager av slike våpen, og det har vært flere tilfeller der det har blitt påstått at slike våpen har blitt brukt. Men aldri har det vært i nærheten av så mange døde, som etter de mystiske dødsfallene på onsdag'

Rød linje
President Barack Obama sa for et år siden at hvis myndighetene brukte kjemiske våpen i konflikten så tråkket de over ei rød linje. Det har blitt oppfattet som at da må USA trappe opp sine anstrengelser for å bli kvitt Assad-regimet, for eksempel ved å innføre en flyforbudssone over Syria. Det var det NATO gjorde i Libya i 2011, noe som førte til diktatoren Muammar Kadhafis fall.

Samtidig som FN-observatørene skal ha fått prøver av de døde fra Arbin, trapper FNs generalsekretær Ban Ki-moon opp sitt press på de syriske myndighetene får å garantere fritt leide for inspektørene, slik at de selv får undersøkt åstedet.

- Jeg kan ikke komme på en god grunn til at noen av sidene - enten regjeringsstyrkene eller opposisjonens, skulle si nei til muligheten til å få vite sannheten i denne saken, sa han i formiddag norsk tid under et besøk til Seoul.