Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har snakket med rettspsykiatere

Foreløpig ingen opplysninger om at siktede Eirik Forbord (18) har vært utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

RETTSPSYKIATRISK SAKKYNDIGE: Andreas Hamnes og Kirsten Rasmussen er begjært oppnevnt som rettspsykiatrisk sakkyndige i drapssaken i Skaun. Her er de avbildet i forbindelse med en annen rettssak.
Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
RETTSPSYKIATRISK SAKKYNDIGE: Andreas Hamnes og Kirsten Rasmussen er begjært oppnevnt som rettspsykiatrisk sakkyndige i drapssaken i Skaun. Her er de avbildet i forbindelse med en annen rettssak. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||TRONDHEIM (Dagbladet): Det er standard prosedyre å oppnevne rettspsykiatrisk sakkyndige i slike alvorlige saker.

Psykiater Andreas Hamnes og psykologiprofessor Kirsten Rasmussen vil bli begjært oppnevnt som rettspsykiatrisk sakkyndige i drapssaken i Skaun. Det får Dagbladet bekreftet av politiadvokat Helene Harsvik ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Siktede og hans forsvarer har ingen innvendinger, så alt ligger til rette for at de blir oppnevnt av retten.

De har også allerede innledet sine samtaler med Eirik Forbord (18), som er siktet for å ha drept sin venn og nabo Oda Moe (15). Hamnes hadde en samtale med ham i fengslet natt til mandag og Rasmussen hadde kontakt med ham i går.

Tilregnelig?
- Jeg vil ikke gå inn på min klients psykiske tilstand forut for drapet, for dette er noe som foreløpig kartlegges av de rettsoppnevnte sakkyndige, sier 18-åringens forsvarer, advokat Torfinn Svanem, til Dagbladet.

- Er det tvil om hans strafferettslige tilregnelighet?

- Nei, tvilen ligger i at de ennå ikke har undersøkt ham fullt ut. Da vil det alltid være tvil om det, men så langt er det ikke kommet fram noen positive opplysninger om at han har vært utilregnelig i gjerningsøyeblikket, sier Svanem.

Militæret
Det er kjent at 18-åringen for tiden avtjente førsteganstjenesten i Forsvaret i Nord-Norge, og at han hadde perm i helga da drapet ble begått.

- Slik jeg forstår han, så trivdes han relativt bra i militæret, sier forsvareren.

Han ser det som naturlig at man har både positive og negative opplevelser den første tida i rettkruttskolen.

- Nord-Norge er jo også kjent for sin mørketid og han sa at han ikke så fram til det, men det er vel noe som kanskje alle sammen vil konkludere med. Så utover det vanlige synet på det, så har jeg ikke fått noe inntrykk av at han har mistrivdes eller noe sånt i militæret, sier Svanem.

Han er heller ikke kjent med at andre spesielle hendelser skal ha preget siktede spesielt forut for drapet.

Nedbrutt
Forsvareren har jevnlig kontakt med sin klient nå i den første tiden, og han møtte ham seinest i går kveld.

- Han er fortsatt svært medtatt og har det tungt, men i forhold til alderen har han på en bemerkelsesmessig måte innsett det som har skjedd, og han har også innsett sin egen situasjon, sier Torfinn Svanem.

- Han tar det relativt pent i forhold til alder og sånn, men det er klart han er svært nedbrutt og det er jo ikke annet å forvente heller.

Når det gjelder spørsmålet alle stiller seg, nemlig hva som kan ligge til grunn for drapet, ordlegger forsvareren seg slik:

- Det framstår ikke som at det var noe klart, klassisk motiv for drapet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media