Har snikinnført 911

Men bare hvis du ringer fra mobilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I Norge har vi et kronglete system med tre ulike nødnumre: 110, 112 og 113. Utenfor Europa er et langt enklere system godt innarbeidet, nummer 911 for nød. Nummeret er godt kjent fra film og fjernsyn.

Nå viser det seg at det amerikanske nødnummeret 911 virker med en norsk mobiltelefon i Norge. Du blir tatt til en telefonsvarer som forteller at du nå er i ferd med å ringe politiets nødnummer.

Men få vet om muligheten.

- Dette er jo en god nyhet, men det var ukjent for oss. Vi tror det er forhåndsprogrammert i mobiltelefonen at en samtale til dette nummeret skal gå til politiets nødnummer, sier Atle Lessum i Telenor til Dagbladet.no.

Kun mobil

Det er kun når du ringer fra mobil at du kommer til nødnummeret. Bruker du fasttelefon, blir du ikke viderekoblet. Det fungerer uansett om du ringer via Netcoms eller Telenor Mobils mobilnett. I skjermen på mobiltelefonen står det gjerne \'Dialling Emergency\' eller \'Ringer Nødnummer\' når du ringer. Det indikerer at mobiltelefonen er forhåndsprogrammert til å gjenkjenne dette nummeret.

- Det er høyst sannsylig at dette skjer fordi mobiltelefoner som selges i Norge er installert med norsk språkpakke. I denne pakken omdirigeres nødnummeret som vanligvis er 911 til det europeiske nødnummeret som er 112. Telefonen vet allerede før samtalen er satt opp at dette er et nødnummer, noe som taler sterkt for at dette er forklaringen, sier Ibrahim Tibas i Dangaard Telecom som er en av landets største distributører av mobiltelefoner.

Post- og Teletilsynet var også ukjent med det nye nødnummeret, men utelukker ikke denne teorien.

- Vi har ikke konstruert noen tjeneste i denne saken, og nummeret 911 er ikke tildelt noen. Dette nummeret finnes ikke i Norge. Vi har ingen tresifrede numre som er 911. Dette nummeret er jo begynnelsen på en serie 8-sifrede mobiltelefonnumre i Norge. Det taler for at det enten skjer noe i nettet eller i mobiltelefonen, sier Elisabeth Aarsæther i Post- og Teletilsynet til Dagbladet.no.

- Vi mener uansett at det er viktig at folk forholder seg til de norske numrene. Da er man sikker på det fungerer uansett hvilken telefon man ringer fra, sier hun.

Politidirektoratet har til nå ikke kunnet gi Dagbladet.no noen fornuftig forklaring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer