Folkehelseinstituttet:

Har snudd om blanding

Folkehelseinstituttet har tidligere skrevet at de ikke anbefaler å kombinere ulike coronavaksiner. I situasjonen knyttet til AstraZeneca-vaksinen, mener de likevel at det kan være den beste løsningen.

HAR SNUDD: Folkehelseinstituttet anbefaler å kombinere ulike coronavaksiner i forbindelse med AstraZeneca-situasjonen. Foto: Heiko Junge / NTB
HAR SNUDD: Folkehelseinstituttet anbefaler å kombinere ulike coronavaksiner i forbindelse med AstraZeneca-situasjonen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nylig besluttet regjeringen å følge Folkehelseinstituttets råd om å tilby AstraZeneca-vaksinerte en dose med enten Pfizer- eller Moderna-vaksinen som andre dose. Dermed snur FHI om kombinering av ulike coronavaksiner.

I et informasjonsbrev til de omkring 135 000 personene i Norge som har fått første dose av AstraZeneca-vaksinen skriver FHI at selv om de tidligere har skrevet at de ikke anbefaler å kombinere ulike vaksinetyper, så vil det likevel være den beste løsningen i denne situasjonen.

- Det er mange vurderinger vi har måttet gjøre på nytt gjennom dette vaksinasjonsprogrammet, og det er ikke gitt at de konklusjonene vi hadde tilbake i tid blir riktig i ei tid da mange av premissene stadig endrer seg, sier overlege Are Berg ved FHI til Dagbladet.

AstraZeneca-situasjonen

Dette skjer som følge av at Folkehelseinstituttet har rådet regjeringen om å stanse bruken av AstraZeneca-vaksinen i Norge etter å ha oppdaget sjeldne og alvorlige bivirkninger knyttet til den. I disse dager venter regjeringen på en ny vurdering fra en ekspertgruppe.

Folkehelseinstituttet opplyser at det pågår studier som ser på effekten av å kombinere ulike coronavaksiner, og at det ikke har blitt rapportert om risiko knyttet til dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer