- Har snudd

Utenrikspolitisk talsperson Carl Johansen i MDG mener at Nato-sjef Jens Stoltenberg har snudd om Kina. Samtidig har den norske regjeringen beveget seg i sin holdning til Norges frihandelsforhandlinger med landet.

- HAN HAR SNUDD: Carl Johansen i MDG mener at Nato-sjef Stoltenberg har snudd om Kina siden 2008. Foto: Johannes Worsøe Berg
- HAN HAR SNUDD: Carl Johansen i MDG mener at Nato-sjef Stoltenberg har snudd om Kina siden 2008. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag sa Nato-sjef Jens Stoltenberg til Aftenposten at han nå har lært at frihandel ikke automatisk fører til mer demokrati og frihet, noe Kina så langt har vist. Videre har han lært at vi gjør oss selv mer sårbare ved å handle med autoritære regimer, og at en naiv holdning til frihandel faktisk kan true vår frihet.

Stoltenberg har ikke noe han vil tilføye overfor Dagbladet. Uttalelsene står i kontrast til at det var nettopp Stoltenberg som var statsminister da Norge innledet frihandelsforhandlingene med Kina, som fremdeles pågår.

- Jens Stoltenberg har snudd siden den gang han satte i gang frihandelsforhandlinger med Kina i 2008. Så kan man spørre seg om hvorvidt dette er noe som bare en tidligere norsk statsminister kan si, eller om det også er noe som den sittende norske regjeringen kan si om de tenker seg om.

Det sier utenrikspolitisk talsperson Carl Johansen i Miljøpartiet De Grønne til Dagbladet, og påpeker at Stoltenberg nå er enda tydeligere i sin tale enn han var da han talte for Nordisk råd i fjor høst.

Vil ha mindre handel

Johansen mener at diktaturet vinner og demokratiet taper når man bygger opp slike regimer politisk og økonomisk, noe han opplever som både umoralsk og stikk i strid med Norges egne interesser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer