Mandag sa Nato-sjef Jens Stoltenberg til Aftenposten at han nå har lært at frihandel ikke automatisk fører til mer demokrati og frihet, noe Kina så langt har vist. Videre har han lært at vi gjør oss selv mer sårbare ved å handle med autoritære regimer, og at en naiv holdning til frihandel faktisk kan true vår frihet.
Stoltenberg har ikke noe han vil tilføye overfor Dagbladet. Uttalelsene står i kontrast til at det var nettopp Stoltenberg som var statsminister da Norge innledet frihandelsforhandlingene med Kina, som fremdeles pågår.
- Jens Stoltenberg har snudd siden den gang han satte i gang frihandelsforhandlinger med Kina i 2008. Så kan man spørre seg om hvorvidt dette er noe som bare en tidligere norsk statsminister kan si, eller om det også er noe som den sittende norske regjeringen kan si om de tenker seg om.
Det sier utenrikspolitisk talsperson Carl Johansen i Miljøpartiet De Grønne til Dagbladet, og påpeker at Stoltenberg nå er enda tydeligere i sin tale enn han var da han talte for Nordisk råd i fjor høst.

Vil ha mindre handel
Johansen mener at diktaturet vinner og demokratiet taper når man bygger opp slike regimer politisk og økonomisk, noe han opplever som både umoralsk og stikk i strid med Norges egne interesser.
Svaret, mener Johansen, er å handle mindre med diktatoriske regimer, ikke mer. Videre tar han til orde for at både Normaliseringsavtalen og den planlagte frihandelsavtalen må skrotes.
- Det sier seg selv at Nato-sjefen er en av dem som Norge bør lytte til, særlig når uttalelsene til Stoltenberg er så tydelige som de er nå. Jeg vil oppfordre Jens til å ta en prat med Jonas. Det vil være oppsiktsvekkende om ikke regjeringen er lydhør for Stoltenbergs uttalelser i denne saken, sier Johansen.

PARTILEDER: Guri Melby i Venstre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer- Treffer spikeren på hodet
Venstre-leder Guri Melby applauderer Stoltenberg.
- Stoltenberg treffer spikeren på hodet. Krigen i Ukraina viser hvor farlig det er når land blir for økonomisk avhengig av autoritære diktaturer. Det må få konsekvenser for vårt forhold til Kina, uttaler hun til Dagbladet og fortsetter:
- Jeg håper at Stoltenbergs partifeller i regjering lytter til det han sier. Fram til nå har utenriksminister Huitfeldt framstått som lite lyttende til kritiske røster når hun har uttalt seg om regjeringens arbeid med frihandelsavtalen.
Melby mener at man må tørre å si at frihet er viktigere enn frihandel.
- Jo mindre avhengig vi er av Kina, jo lettere er det for Norge å være tydelig overfor Kina når de gang på gang begår menneskerettighetsbrudd og innfører lover som innskrenker borgernes frihet, sier Melby.

Regjeringen har beveget seg
I april uttalte statssekretær Henrik Thune (Ap) i Utenriksdepartementet følgende til Dagbladet: « … Russlands invasjon kan ikke bety at vi kutter båndet til Kina». I tillegg uttalte han at det ikke vil hjelpe Ukraina å avslutte forhandlingene om en frihandelsavtale med Kina, men at det derimot vil «være negativt for Norge».
Nå har regjeringen beveget seg i sin tilnærming til Norges frihandelsforhandlinger med Kina:
«Norge handler med og har frihandelsavtale med mange land som har et styresett som skiller seg fra de verdier vi står for i Norge. Arbeidet med en handelsavtale med Kina startet i 2008», skriver Thune i en skriftlig uttalelse og fortsetter:
«Vi er opptatt av å vurdere avtalen bredt og bruke den tiden vi trenger for å få ivareta våre interesser i forholdet til Kina. Russlands invasjon av Ukraina vil selvsagt kunne påvirke framdriften i arbeidet og de generelle vurderingene vi gjør».
Kan stanse investeringer
Thune forklarer at formålet med en frihandelsavtale først og fremst er å skape bedre betingelser for norsk næringsliv i Kina. Videre skriver han at Norge er en åpen økonomi og at kinesiske selskaper allerede har god tilgang til det norske markedet.
«Sikkerhetsloven gir oss mulighet til å stanse utenlandske investeringer og etableringer som truer norske sikkerhetsinteresser. En frihandelsavtale vil ikke svekke denne muligheten», skriver Thune og fortsetter:
«Som del av forhandlingene om en frihandelsavtale forsøker vi å etablere et økt samarbeid om arbeidstakerrettigheter. Dette vil gi oss mulighet til å ta opp blant annet tvangsarbeid».
Thune skriver at norske forsyningskilder i liten grad er avhengig av innsatsvarer fra Kina.
«Sårbarheter knyttet til avhengighet av forsyningskjeder fra Kina er en utfordring vi må håndtere helt uavhengig av frihandelsavtaleforhandlingene. Norsk næringsliv må selv gjøre en vurdering av risikoer ved å satse på samarbeid med Kina. Vi vil uansett måtte håndtere utfordringer som et voksende Kina stiller oss overfor», avslutter statssekretæren.