Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har solgt fire av disse stjålne Pushwagner-bildene, men tør ikke si til hvem

Pål Enger varetektsfengslet i fire uker.

VARETEKTSFENGSLET: Oslo tingrett mener det både er fare for bevisforspillelse og gjentakelsesfare ved å ikke fengsle Pål Enger (48). Han varetektsfengsles i fire uker etter at han i dag ble siktet for kunsttyveri. Han har selv erkjent å ha stjålet fem verk av Pushwagner og solgt fire eksemplarer av trykket «Nightlife» (innfelt) videre. Foto: Galleri Fineart (innfelt), Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VARETEKTSFENGSLET: Oslo tingrett mener det både er fare for bevisforspillelse og gjentakelsesfare ved å ikke fengsle Pål Enger (48). Han varetektsfengsles i fire uker etter at han i dag ble siktet for kunsttyveri. Han har selv erkjent å ha stjålet fem verk av Pushwagner og solgt fire eksemplarer av trykket «Nightlife» (innfelt) videre. Foto: Galleri Fineart (innfelt), Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kunsttyverisiktede Pål Enger (48) ble i Oslo tingrett i dag varetektsfengslet i fire uker.

Enger er siktet for å ha stjålet til sammen 17 kunstverk, av Pushwagner, Vebjørn Sand og Bjarne Melgaard. Det er snakk om trykk som har en samlet verdi på over 500 000 kr, og ble stjålet fra galleriet Fineart på Aker Brygge i Oslo.

Blant annet har Enger erkjent å ha stjålet eksemplarer av Pushwagners verk «Nightlife». Enger har i avhør forklart at han har solgt fire av bildene videre, men at han ikke tør å si til hvem. Enger erkjenner å ha stjålet fem verk av Pushwagner, mens politiet mener det er 17 verk borte.

Kunsten ble stjålet fra galleriet en gang mellom 10. og 11. desember, Enger glemte igjen en lommebok i galleriet, som ble funnet av en ansatt.

Skal ransake og gå gjennom mobil Etterforskningen vil blant annet forsøke å bringe på det rene hvem Enger angivelig har solgt videre til, og retten mener det er fare for bevisforspillelse dersom Enger ikke fengsles.

«Nightlife» er et av Pushwagners mest populære verk på galleriet Fineart, og flere digitale trykk av motivet er til salgs for drøye 60 000 kroner på galleriets nettsider.

Det aller dyreste verket på utstillingen er maleriet «Nightlife», med en prislapp på halvannen million norske kroner.

Dommerfullmektig Anders Orerød skriver i kjennelsen at det er svært sannsynlig at siktede vil begå nye og liknende lovbrudd, dersom han ikke holdes fengslet.

Politiet vil blant annet ransake Engers tilholdssteder og gjennomgå mobiltelefonen hans.

Dømt flere ganger tidligere Pål Enger er tidligere dømt for flere kunsttyverier. 23. februar 1988 klatret han inn et vindu på Munch-museet i Oslo og stjal maleriene «Vampyr» av Edvard Munch. 12. februar 1994 stjal han «Skrik» fra Nasjonalgalleriet i Oslo.

Hans forrige domfellelse var i Oslo tingrett 4. desember i år hvor han ble dømt til samfunnsstraff i 240 timer, i tillegg til at han er domfelt flere ganger og at det foreligger skjellig grunn til mistanke om at Enger har begått flere straffbare forhold siden mars 2015.

På bakgrunn av det mener retten at Enger ikke makter å avstå fra kriminalitet.

Bare et av de til sammen 17 stjålne bildene har kommet til rette. Forsvarer Feydt sier at Enger erkjenner straffskyld for tyveri av fem verk, og at han ønsker å gjøre opp for seg. Verkene lå i arkivet til Fineart da de ble stjålet.

- Han har forklart at han har solgt fire av dem videre, men at han ikke tør å si til hvem, sier Feydt.

Politiet mener Pushwagner-trykkene har en salgsverdi på 50 000 kr. Enger har forklart at han solgte dem for 20 000 kr stykk.

Politifullmektig Silje Anine Green sier politiet forsøker å finne igjen de savnede kunstverkene.

- Vi må også gå gjennom lagerrutinene til galleriet, sier hun.

- Fryktelig leit  Hariton Pushwagner, eller Terje Brofos som han egentlig heter, sier via sin manager at han synes det er trist at flere av hans verk er på avveie.

- Han synes det bare er fryktelig leit, sier manager Stefan Stray til Dagbladet.

Enger var til stede under åpningen av utstillingen i september, der han blant annet hilste på Pushwagner selv. Stray understreker at Pushwagner og Enger ikke er venner privat.

- Vedkommende har vært på mange av hans utstillinger. Det er alt, sier Stray.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media