Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har solgt seg ut av First House og vil ikke åpne opp om kundelistene

Tor Mikkel Wara tror fortiden i First House kan gjøre ham inhabil i regjeringens arbeid, men ikke på sitt eget fagfelt.

NY JUSTISMINISTER: Tor Mikkel Wara møter pressen etter det ble kjent at han fikk jobben som Norges nye justisminister. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble så mange spørsmål om Tor Mikkel Waras fortid som PR-topp, at konstituert justisminister Per Sandberg glemte å gi ham nøklene til Justisdepartementet.

Sandberg lo, Wara lo, og sistnevnte fikk til slutt beviset på at det er han som er Norges nye justisminister.

Wara sier han ikke tror overgangen fra PR-bransjen vil gjøre ham inhabil i sin nye jobb, selv om han ikke vil offentliggjøre alle selskapene han har jobbet for de siste årene.

- La meg være helt klar på at det ikke er noen områder i dette departementet som jeg ser at jeg kan være inhabil på. Jeg har stort sett jobbet med næring- og finanspolitikk og har ikke hatt noen kunder som det var naturlig å jobbe opp mot Justisdepartementet på, sier Wara.

Ernas bønn

Da statsministeren møtte pressen onsdag ettermiddag, oppfordret hun First House om å være åpne i saken. Likevel var Erna Solberg klar på at regjeringen ikke kan tvinge fram åpenhet i kundelistene til den nye justisministeren. Solberg ytret også forståelse for at privat næringsliv trenger fortrolighet mellom partene.

Også Tor Mikkel Wara skyver i dag ansvaret for åpenhet over på First House.

- Når får vi se kundelistene dine, Wara?

- Det vet ikke jeg, det får du spørre First House om. Det er ikke jeg som eier de kundelistene, det er et forhold mellom kunde og klient i First House, sier Wara til Dagbladet.

Inhabil

Noen av First House-kundene som har betalt for Wars tjenester, men ikke alle, ble offentliggjort allerede i dag. På den lista sto bare selskaper som selv har akseptert at forholdet gjøres kjent.

Rødt og SV er blant dem som tidlig ytret stor skepsis til at regjeringen på ny får en statsråd med fortid i First House. Wara sier han trolig vil være inhabil i andre saksfelt enn justis og beredskap, men avfeier situasjonen som udramatisk.

- Jeg har ikke funnet noen kunder som gjør at jeg er inhabil i justisdepartementets arbeidet, men i regjeringens arbeid, helt sikkert. Dét er det ganske mange statsråder som er innimellom. Men dette er i en overgangsfase. Jeg har ingen økonomiske interesser med First House eller First House-kunder, forsikrer Wara.

Han opplyste også at han aldri har hatt betalte oppdrag for Frp så lengen han jobbet i First House.

NY JUSTISMINISTER: Carl I. Hagen tilbød Tor Mikkel Wara å ta over som leder i Fremskrittspartiet, men da sa Wara nei. Det er et politisk comeback av de sjeldne når Wara nå blir justisminister. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Solgt seg ut

Til og med onsdag var Wara oppført med en eierskapsbrøk i nevnte First House på over sju prosent. Men før han ble justisminister, solgte Wara seg ut av PR-giganten.

- Alt dette er avviklet i dag. Jeg har ingen eierskapsinteresser i First House lenger, avslører han overfor Dagbladet.

53 år gamle Tor Mikkel Wara er utdannet økonom. Han jobbet som rådgiver for Carl I. Hagen allerede som 21-åring og ledet FpU i årene 1987-90. Den gang tilhørte han Frps liberalistiske fløy, og han forfektet på et tidspunkt fri innvandring.

Ingen Listhaug

I dag er han mer restriktivt i spørsmål om innvandring og lover å føre regjeringens politikk. Sylvi Listhaugs mye omtalte retorikk kommer han derimot ikke til å videreføre.

- Jeg kommer til å ha samme politikk, men så må jeg bruke mine ord på den politikken, sier Wara.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!