TRASIGA SKOR: Jeffrey Hilmann (54) tigger ved Times Square i morgentimene onsdag denne uka. Hillmann sier han har solgt skoene han fikk av politimannen Lawrence Deprimo i november. Foto: Oliver Morris/Polaris
TRASIGA SKOR: Jeffrey Hilmann (54) tigger ved Times Square i morgentimene onsdag denne uka. Hillmann sier han har solgt skoene han fikk av politimannen Lawrence Deprimo i november. Foto: Oliver Morris/PolarisVis mer

Har solgt skoene - bruker sandaler

Jeffrey Hilmanns historie gikk verden rundt. Antallet hjemløse i USA har skutt i været etter finanskrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet av politimannen Lawrence Deprimo (25), som hjalp en uteligger på Times Square i New York ved å kjøpe et par sko til ham en kald novemberkveld, gikk verden over.

Så mye oppmerksomhet fikk saken at uteliggeren selv, Jeffrey Hilmann (54), ikke tør bruke skoene selv, fordi de er for mye verdt.

Nå sier han at han har solgt skoene.

- Når oppstyret begynte solgte jeg dem, fordi de er verdt penger. Jeg ville ikke at noen skulle ta dem, sier Hillman til Inside edition.

- For meg var det den smarteste løsningen, skjønner du? Hvorfor skulle jeg sette min trygghet og velvære i fare på grunn av noen usle sko?

- Jeg elsker livet mitt Siden viste det seg også at Hillman ikke er hjemløs, men har et botilbud, ifølge de sosiale myndighetene i New York.

- Han har en stabil bosituasjon. Vi har arbeidet med Hillman i årevis. Jeg forstår hvorfor bildet er frustrerende for newyorkere. De ser en person i en utsatt posisjon, som de tror ingen hjelper. Sannheten er at han har fått masse hjelp, men at han flere ganger har takket nei til hjelpen vår, sier Diamond. sier Seth Diamond, leder for New Yorks tjeneste for hjemløse, til Today News.

Om det er selvvalgt eller ikke: Jeffrey Hilmann tråkker fortsatt gatelangs i New York, med en kopp i hånda. På beina har han et par sandaler.

BILDET: Politimannen Lawrence Deprimo (25) hjøpte et par dyre joggesko til den da ukjente uteliggeren. Bildet gikk verden rundt. Siden er verden blitt oppmerksomme på Jeffrey Hilmanns historie. Han har vært hjemløs lenge, men familien visste ingen ting. Foto: Foto: Jennifer Foster/New York Police Department
BILDET: Politimannen Lawrence Deprimo (25) hjøpte et par dyre joggesko til den da ukjente uteliggeren. Bildet gikk verden rundt. Siden er verden blitt oppmerksomme på Jeffrey Hilmanns historie. Han har vært hjemløs lenge, men familien visste ingen ting. Foto: Foto: Jennifer Foster/New York Police Department Vis mer

Foran juletreet ved Rockefeller centre, i minusgrader, sier han til TV-teamet:

- Jeg elsker livet mitt.

Familien visste ikke I et intervju med New York Post, forteller Hillmans familie at de ikke visste at han var hjemløs, og at de fikk sjokk da de så bilde av ham i avisen.

- Han ringer oss en gang i året for å fortelle at han har det fint.

- Sist jeg hørte noe fra han var på nyttårsaften, forteller Hillmans svigerinne, Tish Hillman.

Ifølge US Department of Housing and Urban Development var det registrert 643.067 hjemløse i USA i januar 2009. Dette er mennesker som regnes som «absolutt hjenmløse», det vil si at de bor på gaten eller i midlertidige tilholdssteder.

Flere familier uten hjem Så mange som 3,5 millioner amerikanere opplever å være hjemløse i løpet av et kalendeerår.

49 prosent av disse er afroamerikanere, en overrepresentasjon på fem ganger i forhold til andelen av befolkningen de utgjør, heter det i den årlige rapporten om hjemløshet, som leveres til den amerikanske kongressen.

Los Angeles er den byen i USA som har flest hjemløse; 51.000 mennesker er uten et hjem ifølge en rapport fra 2011.

- ELSKER LIVET MITT: Hilmann er krigsveteran, og var en lovende basketballspiller. Han har vært hjemløs i en årrekke. Foran juletreet ved Rockefeller centre, i minusgrader, sier han til TV-teamet: - Jeg elsker livet mitt. Foto: Oliver Morris/Polaris
- ELSKER LIVET MITT: Hilmann er krigsveteran, og var en lovende basketballspiller. Han har vært hjemløs i en årrekke. Foran juletreet ved Rockefeller centre, i minusgrader, sier han til TV-teamet: - Jeg elsker livet mitt. Foto: Oliver Morris/Polaris Vis mer

Ifølge New York City departement of homeless services var de 35.537 registrerte hjemløse i byen i 2010.

Ifølge den frivillige organisasjonen Coalition for the Homeless, benyttet 113.552 personer byens tilbud for hjemløse i 2011, et rekordhøyt tall. Over 40.000 av disse var barn.

Det er også, etter finanskrisen, et økende antall familier som må ha hjelp fra de sosiale myndighetene i byen for å få herberge.

Antallet registrerte individer i hjemløse familie økte fra 431.541 i 2007 til 535.447 i 2009, ifølge den årlige nasjonale rapporten om hjemløshet.