Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har spesiell smerteterskel

Politiet tar ikke kritikk for at de brukte ni timer på å arrestere busskapreren på Fagernes. - Han har en helt spesiell smerteterskel, sier politiet om gjerningsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litt før klokka 14 i dag holdt Vestoppland politidistrikt pressekonferanse om bussdramaet utenfor Fagernes.

- Gjerningsmannen er undersøkt ved Gjøvik sykehus, psykiatrisk avdeling. Han vil bli overført til sikkerhetsavdelingen ved Dikemark sykehus i morgen, sier politiinspektør Arne Roll-Matthiesen. Der vil mannen bli judisielt observert. Det er uklart når politiet kan avhøre ham.

Den siktede mannen kommer fra Etiopia og har vært barnesoldat. Nå er han siktet for drapene på bussjåfør Audun Bøland og asylsøkeren Christian Baloky (44). Politiet vil ikke si noe om etterforskningen rundt drapet på Baloky. Baloky blir obdusert i morgen.

Var barnesoldat

Gjerningsmannen er fra Etiopia.

- Han har i ung alder vært i krigshandlinger, sa Roll-Mathiesen. På direkte spørsmål bekreftet han at mannen antakelig har vært barnesoldat.

Deretter sa Roll-Matthiesen at mannen opptrådte svært spesielt under dramaet.

- Jeg utelukker ikke at han har vært påvirket av et eller annet, det vet jeg ikke. Men han har en bakgrunn som gjør at han må ha en svært spesiell smerteterskel, sa politiinspektøren.

- Har han vært utsatt for tortur?

- Nei, dette sier jeg utfra det som skjedde i bussen. På bakgrunn av den natten kan jeg si at han har en helt spesiell smerteterskel. Vi brukte mye gass, vann og skum, og mannen ble også påført slag. Derfor sier jeg det.

Dødstidspunkt i obduksjonrapport

Politiet fikk rett etter pressekonferansen var ferdig den foreløpige obduksjonsrapporten av den drepte bussjåføren Audun Bøland. Den viser at han var død da politiet kom fram til stedet.

- Rapporten vil underbygge det som vi har sagt tidligere. Vi har hele tida sagt at vi er så sikre som vi kan være på at bussjåføren var død da politiet kom til stedet. Obduksjonsrapporten vil bekrefte dette, sa Roll-Matthiesen på pressekonferansen før han hadde lest obduksjonsrapporten.

Politiet venter også på svar på blodprøver som ble tatt av gjerningsmannen og papirer fra UDI som forteller mer om bakgrunnen hans.

Positiv til SEFO

I dag har politiet vært i møte med kollegene til den drepte bussjåføren.

Dagbladet.no har tidligere i dag skrevet at

SEFO vil granske den ni timer lange aksjonen

mot busskapreren. Dét synes Roll-Matthiesen er greit.

- Det er jeg positiv til. Vi har ingen problemer med det, vi synes det er greit. Når det først blir reist kritikk, så er det nyttig for å få en avklaring. Vi ønsker å få brakt fakta på det rene. Alt som kan bidra til dét er bra.

<B>NI TIMER: Politiet brukte ni timer på å avvæpne attentatmannen på ekspressbussen.
<B>AVVISER KRITIKKEN: Politiinspektør ved Vestoppland politidistrikt, Atle Roll-Matthiesen (i midten) , flankert av lensmann i Nord-Aurdal, Arve Aasheim (t.v.) og lensmann i Vestre Slidre Knut Berge
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media