Har sporet fem

Kommuneoverlegen: - Har aldri hørt om mannen eller Kulturlåven etter 24 år i Gran kommune.

Ordfører i Gran, Randi Eek Thorsen (Ap), forteller at det er en vanskelig situasjon for lokalbefolkningen, etter at det ble kjent at mellom sju og ti personer var samlet i den såkalte Kulturlåven i kommunen. Video: Andersen/Vedlog. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

JAREN: (Dagbladet): Takket være et bilde tatt av en tilfeldig forbipasserende og tips fra publikum, har smittesporingsteamet i Gran kommune identifisert fem av deltakerne på den ulovlige sammenkomsten, som utløste det nye smitteutbruddet fredag kveld før påske.

- Den ene av deltakerne kommer fra Våler i Østfold, to fra Asker kommune, én fra Jevnaker og én fra Gran kommune, sier kommuneoverlege Are Løken i Gran til Dagbladet.

Verken kommuneoverlegen eller ordfører Randi Eek Thorsen (Ap) har kjent til Kulturlåven og miljøet rundt den.

- Ikke hørt om i 24 år

- Jeg har bodd i Gran kommune i 24 år, men hadde ikke hørt verken om låven eller eieren før nå, sier Are Løken.

Ordføreren ble oppmerksom og nysgjerrig på låven med det spesielle «skiltet» i 2016.

- Jeg kjente ikke innehaveren. Han har ikke gjort noe av seg i den lokale debatten. Jeg har spurt flere jeg kjenner i nabolaget om låven, men ingen har visst om noen aktivitet der, sier ordfører Eek Thorsen til Dagbladet.

Hun oppfordrer vaksineskeptikere til å hjelpe til med opplysninger - uten at det skal gå på bekostning av deres skepsis mot å la seg vaksinere.

- Og jeg ber alle om på dempe sine kommentarer og konklusjoner. Det er mange familiemedlemmer og nærstående som er berørt og presset av disse dødsfallene, sier hun.

Mangler opptil fem navn

Smittesporingsteamet tror nå at det var mellom sju og ti personer samlet i den såkalte Kulturlåven på et tidspunkt da det var forbudt å arrangere tilstelninger.

Dermed gjenstår det for smittesporingsteamet og politiet å komme i kontakt med mellom to og fem personer som var til stede.

TIPSET: Kommuneoverlege, Are Løken, forteller at de har fått tips fra forbipasserende om hvem som befant seg på arrangementet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TIPSET: Kommuneoverlege, Are Løken, forteller at de har fått tips fra forbipasserende om hvem som befant seg på arrangementet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Arrangøren av sammenkomsten og eier av Kulturlåven, konspirasjonsteoretikeren og coronafornekteren Hans Kristian Gaarder (60) ble funnet død tirsdag over påske.

Det var familie som tok seg inn i boligen til Gaarder, nabohuset til Kulturlåven, fordi han ikke hadde svart på telefon siden dagen før.

Slik uventede dødsfall uten opplagt årsakssammenheng, blir automatisk rapportert til politiet av lege på stedet.

- En hurtigtest på stedet der han ble funnet, viste covid-19-smitte. Den foreløpige rettsmedisinske obduksjonen, viser også klare tegn på covid-19. En nærstående person til avdøde, fortalte tidlig om sviktende helse og tegn på sykdom de siste sju til ti dagene før han ble funnet død, sier kommuneoverlegen.

Det ble tidlig klart at fire nærkontakter av Gaarder i Jevnaker kommune var smittet.

Nekter å fortelle

Det gjenstår fortsatt mye arbeid med å finne nærkontakter med eventuelle smitte på grunn av «variabel villighet» til å informere fra de som var den sammenkomsten, slik kommuneoverlegen uttrykker det.

Før helga døde også en kvinne i 70-årene fra Gran, som også hadde vært på treffet hos Gaarder.

Mandag anmeldte Gran kommune, til Øst politidistrikt, både arrangøren av sammenkomsten og deltakerne.

- Han vi kjenner som arrangør er død, så får politiet vurdere om det er andre som har vært med å planlegge. Møtedeltakerne som vi har identifisert er anmeldt ved navn for å komme på en ulovlig sammenkomst. Så har politiet mer utvidede fullmakter til å finne ut hvem de andre er, sier kommuneoverlege Løken til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer