Har spredt hat og inspirert terrorister. Nå må den britiske islamisten Anjem Choudary i fengsel

Hatpredikanten dømt for IS-støtte.

DØMT: Anjem Choudary. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
DØMT: Anjem Choudary. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anjem Choudary har i lang tid blitt sett på som den mest hatefulle muslimske predikanten i Storbritannia.

Den tidligere advokaten og talsmann for den islamistiske gruppen Islam4UK har i over 20 år vekket harme blant en rekke briter for sine uttalelser og bånd til radikale islamistiske grupper.

I går ble 49 åringen dømt for å oppfordre til støtte av IS. For det risikerer Choudary 10 års fengsel.

Domsavsigelsen kommer etter en rettssak som startet allerede i januar, og preger alle de store engelske mediene i går og i dag.

Domsavsigelsen ble avgitt i juli, men ble først sluppet til offentligheten i dag.

LONDONISTAN: Mens London-hipsterne og utlendinger ruser seg i Brick Lane, pågår en ideologisk kamp i bakgatene hvor radikale muslimer hisser på seg høyreekstreme kristne. Og omvendt. Video: Tomm Christiansen / Dagbladet Vis mer

Rekrutterte hundre radikale

Choudary er en svært omstridt figur som ses på som sentral i radikaliseringen av britiske muslimer, og noe av det som er kommet fram i kjølvannet av rettssaken, er oppsiktsvekkende.

The Guardian kan blant annet i dag avsløre at han skal ha inspirert minst hundre briter til terrorisme, inkludert organisasjoner med mål om å drepe vestlige, skriver avisa.

Avisa slår fast at Choudary har unngått alvorlige tiltaler og rettsforfølgelse i årevis, men Guardian mener likevel den ferske dommen mot ham bare er en liten del av de alvorlige terroristene og drapene advokaten kan knyttes til.

De knytter han blant annet til drapet på soldaten Lee Rigby i 2014.

Det er altså han og hans gruppes ubetingede støtte til Den islamske staten (IS) som nå er kjernen i dommen mot ham. De skal også ha vært rekrutteringsagenter for terrororganisasjonen.

Britisk etterretning skal ha gått gjennom 20 år med Choudarys uttalelser for å kartlegge hvordan han kan knyttes til og ha inspirert ulike angrep eller planlagte angrep.

BBC slår fast at Choudary i 20 år har forsøkt å skape splittelse mellom muslimer og resten av det britiske folk, og kaller ham en av Storbritannias farligste menn.

En av hans favorittvisjoner var at det islamske flagg skulle vaie ved den britiske statsministerboligen, skriver den britiske kringkasteren.

Sharia-forkjemper

The Telegraph har laget en sammenstilling av noen av hatpredikantens mest kontroversielle uttalelser.

«Når sharia-lov gjelder, om kanskje 10 eller 15 år, forventes det at hun (dronningen) som alle andre kvinner i Storbritannia er dekket fra hode til tå»

Han har videre sagt at tyverier over 20 pund vil føre til at gjerningspersonen skal få hånda kappet av.

Dette er altså bare et lite utvalg av uttalelser fra Choudary som har gjort ham til et av de største hatobjektene i Storbritannia. Storavisa The Mirror slår i sin lederartikkel i dag fast at det er på tida at Choudary blir straffet for kriminaliteten har har drevet. De mener også at det er de britiske muslimske miljøene som vil juble høyest over at hatpredikanten får sin straff.

Bånd til norske muslimer

Dagbladet møtte Choudary i februar i fjor. Her bekreftet han at han har bånd til en rekke norske islamister, og er ifølge seg selv en «nær venn» med Ubaydullah Hussain i Profetens Ummah.

Han var også gjest hos mulla Krekar under rettssaken mot ham i i 2013.

Da Choudary ble løslatt i 2014, gjentok han at Storbritannia vil oppleve angrep hvis de er med og bomber terrorgruppa IS i Irak og Syria. Det samme gjelder Norge.

- Ja, hvis den norske staten er med og bomber Irak og Syria, det eneste stedet hvor vi har en ordentlig islamsk stat, så må også dere i Norge forvente angrep, sa Choudary til Dagbladet den gangen.