Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har spredt seg til New Zealand

Flere syke etter hjemkomst fra Mexico. To syke i Frankrike sjekkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Helsemyndighetene frykter at den dødelige svineinfluensaen fra Mexico alt har spredt seg til alle verdensdeler. I løpet av det siste døgnet er det slått alarm i London, Kansas, California, Texas, New York og på New Zealand.

To franskmenn sjekkes for svineinfluensa etter å ha besøkt Mexico, opplyser franske helsemyndigheter nå i ettermiddag.

Trolig vil flere andre bli sjekket for den farlige sykdommen de neste dagene.

- Vi har mistanker når det gjelder to personer som er kommet hjem fra Mexico, men de er ikke bekreftet, sier helsedirektør Didier Houssin til avisen Le Parisien.

- Det vil ikke bli mangel på andre tilfeller de neste dagene for det har vært mange fly og båter som er kommet fra Mexico, føyer han til.

10 elever trolig smittet

I Auckland på New Zealand er en gruppe på 22 elever og tre lærere fra en videregående skole satt i karantene hjemme etter at flere har fått influensasymptomer. De kom hjem fra en studietur i Mexico og Los Angeles lørdag.

New Zealands helseminister, Tony Ryall, sier det er påvist influensa blant 10 av elevene. Helseministeren sier det er sannsynlig at det dreier seg om svineinfluensa, melder AP.

Elevene har vært på språkreise i Mexico i tre uker, og man frykter at de skal ha blitt smittet av svineinfluensaen som til nå ser ut til å ha tatt over 81 liv i landet.

Nasjonal beredskap
Auckland er New Zealands største by med 1,3 millioner innbyggere eller omlag 31 prosent av landets befolkning. Derfor vil et dødelig influensautbrudd her være det verst tenkelige scenariet for landet.

Helsemyndighetene opplyser at de først vil være sikre når prøveresultatene foreligger mandag.

- Vi tar dette ytterst alvorlig, og gjør det vi kan for å håndtere situasjonen i Auckland. Helsedepartementet behandler dette som en sak av nasjonal betydning, sier helsedirektør Julia Peters i Auckland til TVNZ.

Også en annen elevgruppe, fra North Shore på nordøya, har nylig returnert til landet etter studietur i Mexico. Det er uklart om noen av disse har influensalignende symptomer.

Innlagt i London
En ansatt i British Airways ble innlagt på sykehus i London med influensasymptomer kort etter ankomst fra Mexico. Mannen jobbet i kabinen i et fly som landet på Heathrow i går ettermiddag, melder BBC.

Sykehuset opplyser at behandlingen av mannen ser ut til å gå bra. Britiske helsemyndigheter understreker at prøveresultatene ikke er klare, og at det så langt ikke er bekreftet noen tilfeller av svineinfluensa i Europa.

81 døde
Mexicos helseminister, Jose Cordova, sier at siden 13. april er totalt 1324 mennesker blitt innlagt på sykehus med influensalignende symptomer. Til nå er det meldt om 81 døde som knyttes til utbruddet. Det er bekreftet at 20 av disse hadde svineinfluensa, melder nyhetsbyrået AP.

To nye tilfeller av svineinfluensa er bekreftet i Kansas og enda ett i California. Dermed er totalt 11 personer smittet av svineinfluensaen i USA.

I Kansas opplyser helsemyndigheter at det er et ektepar som er smittet, etter at mannen hadde vært i Mexico. Ekteparet er ikke innlagt på sykehus og de betegnes ikke som alvorlig syke.

I New York har trolig åtte av elevene ved St. Francis Preparatory School i Queens blitt smittet av viruset. 100 av elevene ved skolen har rapportert om feber, sår hals og andre symptomer de siste dagene.

Tamiflu virker
I tillegg er det også iverksatt undersøkelser for å se om barn som ble syke i en barnehage i Bronx er rammet av svineinfluensaen. På Manhattan har to familier kontaktet helsevesenet, etter at de kom hjem fra Mexico med influensaliknende symptomer.

TIJUANA: Flyplassansatte med masker sjekker passasjerer som har kommet med lokalfly fra Mexico by. Foto: AFP PHOTO/David Maung/SCANPIX
TIJUANA: Flyplassansatte med masker sjekker passasjerer som har kommet med lokalfly fra Mexico by. Foto: AFP PHOTO/David Maung/SCANPIX Vis mer

David Paterson, guvernør i New York, sier det er sendt 1500 behandlinger av Tamiflu til New York. Både Tamiflu og Relenza fungerer mot svineinfluensaen som herjer i Mexico for øyeblikket.

I Texas og California er det til sammen meldt om ni sykdomstilfeller. I California er det siste bekreftede tilfellet en 35 år gammel kvinne, som ble lagt inn på sykehus. Kvinnen er nå frisk igjen. Hun ble syk i begynnelsen av april og skal ikke ha hatt noe kontakt med andre smittede.

I Texas er det to 16 år gamle elever vedv Byron Steele High School nær San Antonio, som er bekreftet smittet av svineinfluensa. En tredje klassekamerat kan også ha blitt smittet, ifølge The New York Times.

De 11 som er smittet i USA er fra 9 til over 50 år gamle. Alle er blitt friske eller i ferd med å bli friske. Minst to ble innlagt på sykehus.

Internasjonal helsekrise
Krisekomiteen i Verdens helseorganisasjon (WHO) var i går samlet for å diskutere utbruddet. Komiteen består av eksperter fra hele verden, og er ledet av WHO-direktør Margaret Chan.

De kom frem til at man foreløpig vet for lite om den nye influensatypen - og hvordan den er håndtert i Mexico - til å komme med fullverdige råd på hvilke tiltak som må iverksettes.

- Komiteen er likevel samstemt om at vi snakker om en helsekrise av internasjonal størrelse. Alle land må øke sin beredskap og overvåke nøye unormale utbrudd av influensa og alvorlig lungebetennelse, sa Chan i går kveld.

Myndighetene i Mexico har fått sterk kritikk for å ha reagert for sent på epidemiutbruddet. Først torsdag kveld iverksatte de tiltak for å hindre smittspredning.


SYKE: Flere av elevene som kom hjem til Auckland på New Zealand etter språktur til Mexico er blitt syke. Først i morgen får myndighetene svar på om det er den fryktede svineinfluensaen som har spredt seg til Oceania. Foto: AFP/Dean TREML/SCANPIX
SYKE: Flere av elevene som kom hjem til Auckland på New Zealand etter språktur til Mexico er blitt syke. Først i morgen får myndighetene svar på om det er den fryktede svineinfluensaen som har spredt seg til Oceania. Foto: AFP/Dean TREML/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media