Aserbajdsjan:

Har startet «antiterror-operasjon»

Forsvarsdepartementet i Aserbajdsjan sier de har innledet en «antiterror-operasjon» i Nagorno-Karabakh. Mye tyder på at en militæraksjon i stor skala er i gang.

AKSJON: Myndighetene i Aserbajdsjan tar grep, melder flere medier tirsdag. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet
AKSJON: Myndighetene i Aserbajdsjan tar grep, melder flere medier tirsdag. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge departementet er ledelsen for de russiske fredsbevarende styrkene og det tyrkisk-russiske overvåkingssenteret informert om aksjonen.

Operasjonen er satt i gang for å stanse «provokasjoner i stor skala», hevder myndighetene i Baku.

- Stillinger både langs fronten og dype artilleripunkter tilhørende enheter fra Armenias væpnede styrker, i tillegg til kampenheter og militære installasjoner, blir satt ut av spill av presisjonsvåpen, heter det i en uttalelse fra departementet.

Russlands talsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, sier at de er i kontakt med Karabakh og Aserbajdsjan. Det melder Reuters.

- Vi er bekymret for eskaleringen av situasjonen i Karabakh, sier hun i en uttalelse.

Russland ber om at partene stanser blodutgytelsene i området.

KAN IKKE STÅ OG SE PÅ: Utenrikskommentator Morten Strand sier vesten ikke kan stå å se på et folkemord mot armenerne en gang til. Vis mer

- Nødvendig

Aserbajdsjan krever at administrasjonen til de armenske separatistene i Nagorno-Karabakh må oppløses, og har startet militære angrep mot det omstridte området.

Oppløsning av separatistmyndighetene er nødvendig for å oppnå fred i Nagorno-Karabakh, hevder Aserbajdsjans utenriksdepartement.

I tillegg krever de at armenske styrker trekkes ut av området. Aserbajdsjanske styrker startet tirsdag omfattende militære angrep mot mål i Nagorno-Karabakh.

Melder om eksplosjoner

Det franske nyhetsbyrået AFP melder om at det høres eksplosjoner i Nagorno-Karabakhs største by Stepanakert.

Verdenssamfunnet anerkjenner Nagorno-Karabakh som en del av Aserbajdsjan, men enklaven og omkringliggende områder har vært kontrollert av armenske separatister siden Sovjetunionens oppløsning.

Regjeringen i Aserbajdsjan hevdet tidligere i september at aserbajdsjanske soldater var blitt beskutt av armenske soldater i et grenseområde. Mandag ble det meldt at seks aserbajdsjanere var drept av en landminer i Nagorno-Karabakh.

Disse opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Ifølge armenske myndigheter er situasjonen stabil på grensa.

Øver med USA

Armenia innledet mandag 11. september en militærøvelse med USA, selv om landet tradisjonelt har vært alliert med Russland. Øvelsen skal etter planen vare fram til i morgen.

En talsperson for USAs kommando i Europa og Afrika (EUCOM) opplyste i forrige uke at 85 amerikanske soldater skulle trene sammen med 175 armenske soldater i denne perioden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer