Har startet leting etter savnede i Balestrand

Fremdeles stor snøskredfare i området der leteaksjonen pågår.

SAVNET: To personer er savnet etter at et skred rev med seg et hus i Balestrand i 20-tiden mandag kveld. - Ingen av de savnede er funnet, men det er funnet en del vrakgods og rester fra huset, sier operasjonsleder Wenche Hope i Sogn og Fjordane politidistrikt.
Foto: Erik Thue / Scanpix
SAVNET: To personer er savnet etter at et skred rev med seg et hus i Balestrand i 20-tiden mandag kveld. - Ingen av de savnede er funnet, men det er funnet en del vrakgods og rester fra huset, sier operasjonsleder Wenche Hope i Sogn og Fjordane politidistrikt. Foto: Erik Thue / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet besluttet tirsdag formiddag å sette opp to poster hvor to personer skal stå og se på elven og høre etter eventuelle nye skred, melder NRK.

Geolog Svein Helge Frækaland fra Statens vegvesen har sett på skredområdet fra lufta i helikopter og konkluderer med at skredfaren fortsatt er stor. Det ligger fortsatt en del snø og jordmasser igjen oppe i fjellsiden, og ifølge geologen er det fare for at et nytt skred på samme størrelse som det som gikk mandag kveld, kan bli utløst i det samme området.

Likevel har letemannskaper fått grønt lys til å gå inn i skredområdet for å lete etter det savnede samboerparet. De vil få beskjed om å komme seg ut av skredområdet med en gang det blir gjort observasjoner som kan tyde på at et nytt skred er på vei.

Både mannskaper fra Røde Kors, Norske Redningshunder og Sivilforsvaret bidrar i søket etter det savnede samboerparet.

Leter i fjorden Politiet fikk melding om det voldsomme snøskredet like før klokka 20.30 mandag kveld. Mannskaper fra Mesta hadde holdt på med snørydding en stund da de oppdaget det som kunne være rester fra et hus.

Skredet var rundt halvannen kilometer langt, og bare grunnmuren står igjen av huset etter at store snømasser, jord og stein fosset nedover og ut i sjøen. Huset lå 1,5 kilometer fra riksveien og sjøen, og foreløpig er det umulig å si hvor huset eller restene av huset har havnet, sier operasjonsleder Johnny Lilleng i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Natt til tirsdag foretok en redningsskøyte søk i fjorden der elven renner ut, om lag 700 meter fra rasstedet, men uten å gjøre funn. Et fartøy fra Kystvakten gjennomførte tirsdag morgen søk like nord for Balestrand etter meldinger om at det var observert vrakrester i fjorden.

- Noen sivile har meldt fra at de har observert vrakrester i fjorden, like nord av Balestrand. Kystvakten undersøker nå dette, sier redningsleder Eric Willassen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Gjenstander funnet Det er funnet planker og en rekke gjenstander som med sikkerhet kan knyttes til det aktuelle huset både på og ved riksvei 55 og i sjøen ved utløpet av elva som raset har fulgt.

Det er foreløpig ikke foretatt evakuering av andre beboere i området siden det ikke er flere hus som er truet av eventuelle nye skred. Skredet mandag kveld gikk dessuten i et område som politiet beskriver som grisgrendt.

Det er imidlertid stor skredfare i hele distriktet og rundt ti personer ble natt til tirsdag evakuert andre steder i fylket.

Tirsdag var flere titalls veier i Sogn og Fjordane, Hordaland og Møre og Romsdal stengt som følge av snøskred og dårlig vær.

(©NTB)