Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdal Ap om Trond Giske

- Har stått lenge nok i gapestokken

Verdal Ap mener Trond Giske er den beste til å lede Trøndelag Ap. Og tar gjerne en kampvotering.

FOR OG MOT: Kampen om hvem som skal bli leder i Trøndelag Ap drar seg til. Trond Giske er ønsket av mange, men møter også sterk motbør. De som ikke ønsker Giske, ser ut til å samle seg om Nærøysund-ordfører Amund Hellesø. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet.
FOR OG MOT: Kampen om hvem som skal bli leder i Trøndelag Ap drar seg til. Trond Giske er ønsket av mange, men møter også sterk motbør. De som ikke ønsker Giske, ser ut til å samle seg om Nærøysund-ordfører Amund Hellesø. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet. Vis mer

Kampen om hvem som skal lede Trøndelag Arbeiderparti drar seg til, og frontene blir hardere. Mandag møtes valgkomiteen for å vurdere innspillene som er kommet fra lokallagene. De to heteste kandidatene til å bli ny leder etter Per Olav Skurdal Hopsø er stortingsrepresentant Trond Giske og ordfører i Nærøysund, Amund Hellesø.

Ifølge oversikter Adresseavisen og Trønder-Avisa har gjort over innspill fra lokallagene til valgkomiteen så langt, har Giske sterkest støtte.

Så langt har ingen kvinner meldt seg på i lederkampen.

Hastevedtak

VIL HA GISKE: Verdal Ap vil ha Trond Giske som ny leder for Trøndelag Ap, sier leder Arild Kvernmo Pedersen. Foto: Verdal Ap
VIL HA GISKE: Verdal Ap vil ha Trond Giske som ny leder for Trøndelag Ap, sier leder Arild Kvernmo Pedersen. Foto: Verdal Ap Vis mer

Trondheim Ap har tidligere spilt inn Trond Giske som kandidat til styret i Trøndelag Ap. I går gjorde i går et vedtak om at de vil ha Giske som leder av fylkespartiet. Vedtaket som ble gjort på et hasteinnkalt styremøte, kom etter at Giskes eget bydelslag, Trondheim Arbeidersamfunn, angivelig ikke ville ha Giske. Det var Adresseavisen som først meldte om dette.

- Dette er uttrykk for at det er delte meninger i Trondheim Ap om Trond Giske, sier en sentral kilde til Dagbladet.

Trondheim Ap er det desidert største lokalpartiet i Trøndelag Ap, og har to medlemmer i valgkomiteen.

- Giske er den beste

I går kveld gjorde Verdal Ap et tilsvarende vedtak som Trondheim Ap.

- Vi trenger en leder som kan balansere klima- og miljøinteressene mot industrien. Dersom vi fortsatt skal være et bredt folkeparti i Trøndelag, stiller det krav til lederskap. Trond Giske er den beste lederen Trøndelag Ap nå kan få, sier leder i Verdal Ap, Arild Kvernmo Pedersen, til Dagbladet.

Den andre kandidaten som er lansert til ledervervet, er ordfører i Nærøysund, Amund Hellesø. Han har sagt seg villig til å stille dersom det bidrar til å samle partiet.

Til det sier Pedersen:

- Hellesø er en fin fyr, og jeg har et godt forhold til han. Men han har ikke bred nok erfaringsbakgrunn, og er ikke mer samlende enn Trond. Trond Giske er uten tvil den beste, mener lederen i Verdal Ap.

- Tar gjerne kampvotering

Pedersen mener det ikke er avgjørende å komme fram til en enstemmig innstilling.

- Om det skulle bli delt innstilling, lever vi godt med det. Voteringer er alminnelige spilleregler som vi lever godt med. Aps historie inneholder mange sentrale kampvoteringer som ikke har skadet partiet.

Einar Gerhardsen ble valgt som sekretær i Arbeiderpartiet i 1923, med to stemmers overvekt. Likevel er det vel ingen i dag som hevder at Einar Gerhardsen ikke burde ha stilt opp i den voteringen, sier Pedersen, og minner om at det ikke var helt fredelig da Gro Harlem Brundtland eller Jens Stoltenberg ble partiledere.

- Det er vel ingen i dag som angrer på at de ble partiledere. Poenget er at sånn er demokratiet. Flertallet avgjør, og når flertallet har sagt sitt, må alle bidra til samling. Derfor synes jeg at «frykten» for at Trøndelag Ap har to kandidater til fylkesledervervet er ganske overdrevet. Historien har vist oss at slike prosesser kan ende opp ganske bra til slutt, sier Pedersen.

- Må få tilgivelse

Han mener Ap må legge bak seg varslingssakene mot Giske.

- De sakene er ferdigbehandlet og lukket. Partiledelsen har ønsket Trond velkommen tilbake til partiarbeid. Jeg vil ha en partikultur der det er mulig å få tilgivelse. Det er grenser for hvor lenge man skal holde en politiker i gapestokken, og Trond har stått der lenge nok, sier Pedersen.

- Mer samlende

Namsos Ap er blant dem som har spilt inn Amund Hellesø som lederkandidat. Han har selv overfor VG bekreftet at han stiller.

- Vi tror han er en samlende kandidat. Det er mer uro rundt Giske, sier leder i Namsos Ap, Bjørn Helmersen. Han mener imidlertid partiet kan leve godt med en kampvotering på årsmøtet.

- Kamp om lederverv er sunt. Det er flott at mange vil engasjere seg. Når valget er tatt, må vi leve med det resultatet vi får, sier Helmersen.

- Er det for tidlig for Trond Giske, etter varslingssakene, å få sentrale tillitsverv i Ap?

- Jeg synes Jonas Gahr Støre har sagt det veldig greit: Sakene er avsluttet, og Giske kan ta verv i Arbeiderpartiet. Det er for min del en grei konklusjon. Men det er nok delte meninger om dette både i Namsos og i andre lokallag, sier Helmersen.

Møtes mandag

Leder i valgkomiteen Arild Grande sier til Dagbladet at det har kommet inn en rekke gode innspill og forslag til sammensetting av nytt styre, også på lederkandidater. Fristen for innspill fra lokallagene gikk ut i formiddag.

SAMLENDE INNSTILLING: Leder av valgkomiteen for Trøndelag Ap, Arild Grande, har ambisjon om å legge fram en innstilling som er samlende for fylkespartiet. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SAMLENDE INNSTILLING: Leder av valgkomiteen for Trøndelag Ap, Arild Grande, har ambisjon om å legge fram en innstilling som er samlende for fylkespartiet. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Fylkespartikontoret jobber nå med oversikten, og innspillene vil bli gjennomgått på valgkomiteens møte mandag klokka 14. Da skal vi vurdere hvem som skal innkalles på intervju som skal gjennomføres før valgkomiteen utarbeider forslag til innstilling. Endelig innstilling skal legges frem mandag 16. mars, skriver Grande på Facebook.

Samle og peke framover

- Valgkomiteen takker kommunepartiene for gode innspill som viser at vi har et stort mangfold av dyktige politikere som er klare til å ta større ansvar. Jeg ser frem til det videre arbeidet med å fremme en innstilling som er samlende og som peker fremover for Trøndelag Arbeiderparti.

- Valgkomiteen vil komme med informasjon om hvordan den videre prosessen blir etter møtet mandag, men det vil ikke komme noen innstilling før etter at intervjuene er gjennomført, skriver Grande.

Hele Norges coronakart