- Har stengt atomreaktoren

Nord-Korea sier de har opprettholdt avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at Nord-Korea i går mottok 6200 tonn fyringsolje, har nordkoreanske myndigheter fortalt USA at de stengt atomreaktoren ved Pyongyang, skriver AP.

Dette kan være Nord-Koreas første skritt på nesten fem år mot nedtrapping av atomvåpen.

- Vi ønsker denne utviklingen velkommen, og ser frem til at dette blir kontrollert og observert av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), sier talsmann i det amerikanske utenriksdepartementet, Sean McCormack, i en pressemelding.

Forhandlingene rundt Nord-Koreas atomprogram har pågått i flere måneder og med flere forsinkelser. Men tidligere denne måneden sa kommunistregimet at de ville vurdere å stoppe reaktoren så snart skipet med fyringsolje ankom landet.

Ti medlemmer av IAEA kom til den nordkoreanske hovedstaden lørdag ettermiddag. Teamsjef Adel Tolba sier at inspektørene vil bli i Nord-Korea så lenge det er nødvendig for å gjøre ferdig arbeidet ved Yongbyon-anlegget.

Anlegget er lokalisert rundt ti mil fra hovedstaden Pyongyang.

MOTTOK FYRINGSOLJE: I går kom skipet med fyringsolje frem til Nord-Korea. Her arbeider sørkoreansk mannskap for å få oljen i land. Foto: KIM JAE-HWAN /AFP/SCANPIX
MOTTOK FYRINGSOLJE: I går kom skipet med fyringsolje frem til Nord-Korea. Her arbeider sørkoreansk mannskap for å få oljen i land. Foto: KIM JAE-HWAN /AFP/SCANPIX Vis mer