MINST 80 DØDE: Minst 80 personer har omkommet i de kraftige skogbrannene i Hellas. Her et bilde av personer som evakuerte til en høyde nær Rafina mandag, da brannen herjet som verst. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MINST 80 DØDE: Minst 80 personer har omkommet i de kraftige skogbrannene i Hellas. Her et bilde av personer som evakuerte til en høyde nær Rafina mandag, da brannen herjet som verst. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Har «sterke indikasjoner» på at dødsbrannene var påsatt

Minst 80 har mistet livet etter de kraftige skogbrannene i Hellas. Nå mistenker myndighetene at flere av dem kan ha blitt påsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Armageddon» sto det på forsida av den greske avisa Ethnos onsdag. Tittelen var plassert over et bilde av forkullede rester av et hus, og et brent gresk flagg.

Etter at skogbrannene utenfor Hellas' hovedstad Aten kom ut av kontroll mandag, har minst 81 personer dødd etter dødsbrannens herjinger. Det fryktes at antall døde kan stige ytterligere.

Nå mistenker greske myndigheter at noen av brannene utenfor Aten kan ha blitt påsatt, melder Time.

- Svært bekymret

Sikkerhetsminister Nikos Toskas bekrefter nå at greske myndigheter mistenker at brannene kan ha blitt påsatt.

- Vi har sterke indikasjoner og gjort betydelige funn som underbygger teorien om ildpåsetting, sier Toskas torsdag kveld, ifølge Time.

- Vi er bekymret over mange faktorer, og det har blitt gjort fysiske funn som er gjenstand for en etterforskning, legger ministeren til.

Allerede onsdag kom de første meldingene om at myndighetene i Hellas mistenkte at brannene kan ha vært påsatt. Da siterte både BBC og AFP anonyme myndighetskilder på mistanken.

Motivet til de mulige ildpåsetterne kan ha vært å plyndre forlatte hjem, skriver både BBC og AFP.

Hellas har bedt USA om droner for å kunne «oppdage mistenkelig aktivitet», ifølge Dimitris Tzanakopoulos, talsperson for den greske regjeringa.

- 15 branner ble startet samtidig på tre forskjellige steder utenfor Aten, sa Tzanakopoulos til BBC.

SKOGBRANN: Voldsomme branner herjer utenfor den greske hovedstaden Aten. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Myndighetene i Hellas innledet en etterforskning for å få klarhet i omstendighetene rundt brannene.

- Jeg er svært bekymret over at disse brannene startet samtidig, sa Alexis Tsipras, Hellas' statsminister.

- De brannene er ikke så uskyldige, sa Nikos Toskas, den greske ministeren tidligere i uka, ifølge New York Times.

Hardest rammet

Landsbyen Mati ble hardest rammet av dødsbrannene. Landsbyen ligger i et populært turistområde langs kysten, øst for Aten. Her ble blant andre 26 personer funnet døde i hagen til en villa.

Tirsdag kveld ble 82 mennesker behandlet på sykehus. Blant dem var rundt ti barn, og tilstanden for de fleste av dem var alvorlig.

Hvor mange som er savnet, er uklart. Myndighetene har ennå ikke kommet med noe anslag over mulige ofre som ikke er gjort rede for.

PREGET: Tolk Andreas Akratos dro i dag til de brannrammede områdene utenfor Aten for å hjelpe de som er rammet av katastrofen. - Hele landet er i sjokk, sier han til Dagbladet. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Mandag kveld blåste det storm i de rammede områdene, noe som bidro til at flammene spredte seg svært raskt. I tillegg var det varmt og ekstremt tørt.

Da Dagbladet besøkte Mati tirsdag, var det bare ruiner igjen av byen. Eksploderte biler, ødelagte lyktestolper og det som en gang var et firestjerners hotell, så ut som en eneste stor askeklump.

Etterslukking

Et stort antall brannfolk jobber fortsatt med etterslukking i områder nordøst for Aten. Andre jobber med å bekjempe en annen skogbrann vest for byen.

Samtidig pågår letingen etter flere ofre. En av lederne for redningstjenesten har sagt at «problemet er det som er gjemt under asken», skriver NTB.

Det er allerede klart at skogbrannene er blant de mest dødelige i verden på flere tiår.

De eneste skogbrannene som kan ha krevd flere menneskeliv i Europa siden årtusenskiftet, rammet Hellas i 2007. Da døde 84 personer.

Øst og vest

Hellas har vært rammet av flere store branner i forskjellige områder. Det er først og fremst i to områder brannene har vært konsentrert. Øst før Aten, altså rundt Mati og Rafina på østkysten, og vest for Aten, i området rundt Kineta.

Kineta ligger langs kysten ved Saroniabukta i Vest-Attika.

Statsminister Tsipras har erklært tre dager landesorg som følge av dødsbrannene. Det skjer etter at regjeringa har fått kritikk for hvordan de håndterte brannene i timene etter de oppsto.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer