Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har stormet presidentboligen

På jakt etter Laurent Gbagbo. Sluttkampen om makta i Elfenbenskysten er i gang.

- STORMET PRESIDENTBOLIGEN: Styrker lojale til Alassane Ouattara, den internasjonalt anerkjente vinneren av presidentvalget i Elfenbenskysten, sier de har stormet presidentboligen i landets største by, Abidjan, for å pågripe Laurent Gbagbo som nekter å gi fra seg maktenAP Photo/Rebecca Blackwell/SCANPIX
- STORMET PRESIDENTBOLIGEN: Styrker lojale til Alassane Ouattara, den internasjonalt anerkjente vinneren av presidentvalget i Elfenbenskysten, sier de har stormet presidentboligen i landets største by, Abidjan, for å pågripe Laurent Gbagbo som nekter å gi fra seg maktenAP Photo/Rebecca Blackwell/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opposisjonsstyrker har stormet presidentboligen i byen Abidjan i Elfenbenskysten for å pågripe Laurent Gbagbo, som fortsatt klamrer seg til presidentembetet etter at han tapte valget i november, melder BBC.

Skjult i en bunker - De har ikke tatt ham ennå, men de er i gang, de er i bygningen, sier Affousy Bamba, pressetalskvinne for den internasjonalt anerkjente vinneren av presidentvalget, Alassane Outtara, ifølge Reuters og NTB.

- Nå er målet å fange ham, sier hun til nyhetsbyrået AP.

NPRs journalist Ofeiba Ouis-Arcton sier styrkene har beskutt bunkeren hvor Gbagbo og familiemedlemmer har forskanset seg.

- Vi skal få Gbagbo ut av hullet og overgi ham til republikkens president, sier Sidiki Konate, presseansvarlig for Outtaras statsminister Guillaume Soro ifølge BBC.

En fransk regjeringskilde bekrefter at et siste støt mot Gbagbo er i gang, og sier at forsøkene på å forhandle med ham har feilet, melder NTB.

Gbagbo insisterer fortsatt på at han er den rettmessige vinneren av valget, og sier i et intervju sendt på fransk radio at han ikke har planer om å forlate landet, melder AP.

- Vi er ikke i en forhandlingsfase. Og min avgang fra hva? Min avgang til hvor?, sier Gbagbo.

Sluttkampen «Gbagbos tid er omme», sier forskningssjef og vestafrikaekspert Morten Bøås ved Fafo til Dagbladet.

- Det vi ser nå er trolig de siste kamphandlingene om presidentembetet. Så får vi se hvor lang tid det tar, hvor mye som er igjen av elitegarden inne ved presidentboligen og om de har har tenkt å slåss til siste slutt. Og dersom det stemmer at Gbagbo er inne i en bunker må de vel skyte og slå seg inn. Han ønsker nok å holde døra låst så lenge som mulig, sier Bøås.

Gbagbo har ikke igjen mange kort, men noen, sier forskningssjefen. Ved å blant annet anerkjenne valgnederlaget og Outtara som rettmessig president, kan han fortsatt sikre seg en form for ærefull exit, for eksempel ved at han går ut i eksil.

Dette vil også gjøre Outtaras jobb, når han tar over presidentstillingen, mye enklere. Gbagbo, som trolig endte med 46 prosent av stemmene i andre valgomgang, nyter fortsatt bred støtte i befolkningen. Derfor får Outtara definitivt en tøff jobb når han overtar makta.

ANGREP: Franske styrker og FN gikk på mandag til angrep mot presidentboligen i byen Abidjan. Foto: EPA/LEGNAN KOULA/SCANPIX
ANGREP: Franske styrker og FN gikk på mandag til angrep mot presidentboligen i byen Abidjan. Foto: EPA/LEGNAN KOULA/SCANPIX Vis mer

- Denne støtten til Gbagbo blir ikke bare borte. Derfor må Outtara blant annet sørge for å involvere medlemmer av Gbagbos tidligere krets, ved å for eksempel gi dem stillinger når han overtar, sier Bøås.

Det kan heller ikke utelukkes at Gbagbo blir drept av Outtara-lojale styrker under stormingen av boligen, selv om de skal ha fått streng beskjed om å pågripe ham uskadd. Om Gbagbo dør kan det slå tilbake mot Outtara i form av at det kan forsterke støtten og sympatien blant Gbagbo-tilhengerne.

Gatehenrettelser I mellomtida fortsetter den humanitære krisen i landet og byen Abidjan, sete for presidentembetet, landets største by og økonomiske hovedstad.

Mandag gikk franske styrker, som er inne med noen tusen soldater i den tidligere franske kolonien som ble uavhengig fra Frankrike i 1960, og FN til angrep mot presidentboligen med kamphelikoptre for å «nøytralisere» våpen brukt mot sivile. To dager med harde kamphandlinger tok en pause tirsdag, da forhandlinger med Gbagbo gikk ut i de sene nattetimer, melder BBC.

Bilder fra Abidjan viser utbrente biler, ødelagte hus, bevæpnede styrker og lik - noen av dem brent, noen av dem med avskåret hals eller skutt i bakhodet under regelrette henrettelser - som ligger strødd i gatene.

Humanitær krise Fortvilte mennesker, som ikke tør å bevege seg ut på gatene, tar kontakt med Røde Kors for å få dekket basale behov som mat og medisiner, sier organisasjonen i en pressemelding.

- Behovet for hjelp er enormt. Situasjonen er prekær. Det er fortvilende at Røde Kors ikke når fram med hjelp der den trengs, men vi håper å få gjort et arbeid i dag om sikkerhetssituasjonen tillater det, sier kommunikasjonsdirektør i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Over en million mennesker er internt fordrevet på grunn av krigen.

KLAMRER SEG TIL MAKTEN: Laurent Gbagbo nekter å gi fra seg presidentstolen til Alassane Outtara, den internasjonalt anerkjente vinneren av valget. Foto: AFP PHOTO / GEORGES GOBET / SCANPIX
KLAMRER SEG TIL MAKTEN: Laurent Gbagbo nekter å gi fra seg presidentstolen til Alassane Outtara, den internasjonalt anerkjente vinneren av valget. Foto: AFP PHOTO / GEORGES GOBET / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media