Har svin på skogen

ÅSERAL: Willy Ljosland og fem av kompisene hans har svin på skogen. Siden 20. mai har fem villsvin vært på rømmen og herjet i heiene i Åseral i Vest-Agder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Villsvinene er frekke som flatlusa. Fredag ble det satt inn et kostbart helikopter for å lokalisere flokken. Uten resultat. Men neste kveld skremte svina nesten vettet av ei frue som kom kjørende på riksveien ved Røyseland: Der sto flokken som om ingen ting skulle ha skjedd!

Fjellsvin

- Ja, de er vanskelige både å få øye på og fange. På det meste har vi hatt jaktlag på 15 mann ute for å se etter villsvinene, forteller Willy Ljosland til Dagbladet.

Han har børsa klar i tilfelle han skulle komme på skuddhold.

Ljosland og kameratene trodde de var på trygg grunn da de 16. mai fraktet de seks villsvin-purkene med båt ut til en holme i et fjellvann mellom Kyrkjebygda og Ljosland.

La på svøm

To dager seinere hadde fem av svinene forsvunnet. Mens karene sto i vannkanten på land så de hvordan den siste purka la på svøm. Den holdt et forrykende tempo og svømte fra en båt med firehesters påhenger.

- Ingen fortalte oss at svinene kunne svømme. Men i ettertid er visst det noe «alle» vet, sukker Ljosland.

Både han og skogbrukssjef Jørn Hauk setter sin lit til at det skal bli mulig å få has på svina når sporsnøen kommer.

- Det er ikke noe greit å ha villsvin gående i heia. Det er en fremmed art i vår fauna. Men vi vil ikke gripe inn før dyrene eventuelt angriper folk eller fe, sier skogbrukssjef Hauk.

<B>VÆRT PÅ RØMMEN :</B> Siden mai har fem villsvin vært på rømmen