Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har sydd leppene sammen

Rundt 70 afghanske flyktninger har sydd sammen leppene under en sultestreik i Australia. Blant dem er flere barn og en baby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktningene befinner seg i leiren Woomera. Mer enn 200 flyktninger deltar i streiken mot Australias immigrasjonsmyndigheter.

140 av flyktningene, som i hovedsak kommer fra Afghanistan, nekter å spise. Men mange har gått mer drastisk til verks: Drøyt 15 personer har prøvd å ta livene sine for å understreke alvoret, og 70 flyktninger har sydd sammen leppene, slik at de ikke kan innta verken mat eller drikke.

Sydde igjen babys munn

Streiken har vart i seks dager, ifølge den australske avisa Sydney Morning Herald. Flyktningene og australske myndigheter er ikke enige om hva streiken handler om: Fra offisielt hold heter det at afghanerne streiker for å få visa, mens afghanerne selv sier at de kjemper for at australske myndigheter skal oppfylle menneskerettighetene.

Minst fire barn har blitt brakt til sykehus eller medisinsk behandling etter at foreldrene deres har sydd leppene deres igjen. Stingene har blitt fjernet, og barna har fått væske.

Myndighetene hevder at det ikke er noen baby blant barna, mens en advokat hevder at en liten baby også har fått sydd igjen munnen. Foreldrene skal ha hevdet at det er babyens søsken som har gjort det.

Australske myndigheter advarer nå flykningene mot å trekke barna inn i konflikten. Da kan foreldrene bli fratatt ansvaret for barna.

I fjor fikk Australia krass kritikk for sin handlemåte etter at det norske skipet Tampa reddet flere hundre flyktninger fra å drukne.

Hele Norges coronakart