Har Sylvia Brustad allergi mot private tilbud?

Det mener Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har de siste dagene skrevet om at Helse Sør-Øst er i ferd med å fjerne en rekke behandlingsplasser for stoffmisbrukere til tross for at flere tusen står i kø for å få hjelp. Og til tross for at fagfolk står klare til å yte behandling. Pårørende er dypt fortvilte over situasjonen. Men også opposisjonspolitikerne reagerer sterkt.

Bare de rike

- Det tragiske er at dette rammer alvorlig syke mennesker, som risikerer å dø i påvente av behandling, sier Høyres leder Erna Solberg.

- Kutt i private tilbud skjer i hele helsesektoren, samtidig som køene og ventetidene øker. Dette skaper en klassedelt helsetjeneste, der bare de rike kan kjøpe hjelp fra private institusjoner. Svært få rusavhengige vil ha mulighet til å betale dette selv. Høyre vil gi alle rett til behandling i private institusjoner som tilbyr god og nødvendig helsehjelp, sier Erna Solberg.

Kald skulder

Partilederen tar opp temaet på Høyre-landsmøtet som starter i dag. Erna Solberg mener regjeringens snakk om det varme fellesskapet er blitt en kald skulder overfor noen av de aller dårligst stilte i samfunnet, de rusavhengige.

- Sylvia Brustads manglende satsing gjør at det vil ta 70 år å avvikle køene til metadonbehandling.

Bli kriminell!

FÅR KJEFT: Helseminister Sylvia Brustad og regjeringen får kjeft både av pårørende og av politiske motstandere for
å gjøre for lite for stoffmisbrukerne. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
FÅR KJEFT: Helseminister Sylvia Brustad og regjeringen får kjeft både av pårørende og av politiske motstandere for å gjøre for lite for stoffmisbrukerne. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Sylvi Listhaug i Frp synes det er positivt at regjeringen vil behandle straffedømte rusmisbrukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Problemet er bare at lovlydige rusmisbrukere må vente mange måneder på behandling. Jeg synes Sylvia Brustad skal forklare oss hvordan det kan bli bedre rusbehandling av å fjerne behandlingsplasser.

Meningsløst

- Så lenge 3500 rusmisbrukere står i kø for å få behandlingsplass, er det meningsløst at man ikke benytter seg av gode eksisterende tilbud, sier Ola Elvestuen, nestleder i Venstre.

- Det er helt greit at noen behandlingsinstitusjoner får avslag på driftsavtale hvis tilbudet ikke holder faglig mål, men å få avslag på at det er usentralt virker mildest talt utrolig.

Raserer

Dagfinn Høybråten, leder i KrF, mener regjeringen setter ideologi foran mennesker.

- Mens køene øker, raserer altså regjeringen det private, ideelle tilbudet. Noe som ikke bare rammer rusmisbrukere, men ansatte og mennesker som har lagt ned tid og krefter i å bygge det opp.

Har Sylvia Brustad allergi mot private tilbud?

Det som da vil stå igjen er for få offentlige plasser og dyre kommersielle private tilbud - som regjeringen kanskje tvinges til å kjøpe svært dyre plasser fra, sier Høybråten.