Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har tannbevis

Tennene avslører at amerikanerne virkelig drepte Uday og Qusay. Nå planlegger USA å vise verden bildene av likene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overstkommanderende i Irak, general Ricardo Sanchez, opplyste i ettermiddag at de har ugjendrivelige bevis at på det var Saddams sønner som ble drept i går.

- Vi har tannbevis, røntgenbilder og fire tidligere høytstående personer i Saddam-regimet som bekrefter at likene tilhører Uday og Qusay, sa Sanchez på pressekonferansen.

Bevisene vil bli presentert for skeptiske irakere innen kort tid. Amerikanerne vurderer å offentliggjøre bilder av likene for å fjerne enhver tvil. Ifølge militærkilder er kroppene gjennomskutte, men fullt gjenkjennelige.

Ventet 24 timer

Amerikanerne beskytter irakeren som anga Uday og Qusay - og bekrefter langt på vei ryktene om at det var Saddams fetter. Informanten ga mandag beskjed om hvor Saddam Husseins sønner oppholdt seg - et hus i nordirakiske Mosul.

- Vi gikk til aksjon 24 timer etter å ha fått informasjonen, sier en militæroffiser.

Han deltok selv i det flere timer lange raidet som endte med at begge brødrene døde, samt livvakten Abdul Samad og Qusays sønn Mustafa (19). Rundt 200 amerikanske soldater var med på angrepet som omsider ble avsluttet etter at ti panserbrytende raketter ble avfyrt mot villaen.

- Vårt oppdrag var å finne, drepe eller fange. Vi hadde en fiende som barrikaderte seg, og vi måtte gjøre det som krevdes for å nøytralisere målet, fastslår general Ricardo Sanchez.

Hinter om identitet

Siden huset ble eid av Saddams fetter Nawaf al- Zaidan, gikk ryktene raskt om at han var angiveren. Informanten blir nå beskyttet av de amerikanske styrkene.

- Hvorfor trenger han beskyttelse? spurte CNN i dag.

- Fordi folk rundt her vet hvem som eide huset, svarer en høytstående militærkilde - uten å ville si med klare ord om fetteren er informanten.

Det er ikke bekreftet at dusøren på 210 millioner kroner allerede er utbetalt, men oberst Joe Anderson sier at han tror det.

Flyr likene ut av Irak

Likene ble i dag brakt til den internasjonale flyplassen i hovedstaden. De vil bli flydd ut av landet, men amerikanerne vil ikke opplyse hvor likene skal eller hva som vil skje med dem. Innen kort tid skal de DNA-testes.

Nytt Saddam-opptak

En arabisk tv-stasjon sendte i dag et opptak hvor den angivelige Saddam Hussein oppildner til krig.

Fra hele verden strømmer gratulasjonene inn. Den australske statsministeren John Howard håper at brødrenes død kan stabilisere det okkuperte landet. Mange tror at gerilja-motstanden nå vil bli mindre, men i dag er ytterligere to amerikanske soldater drept i Irak.

- Regimets ledelse hvor brødrene satt, var ansvarlig ikke bare for våpenprogrammet, men for å ha torturert og drept tusener av uskyldige irakere, sier Tony Blair.

Eldstemann Uday Hussein (39) har det verste ryktet av brødrene:

 • Ledet den paramilitære Fedayeen-gruppen som likviderte opposisjonelle og holdt Iraks innbyggere i jerngrep.
 • Eksil-irakere forteller at Uday elsket å drepe og torturere. Han ba vaktene sine hente kvinner fra gata slik at han kunne voldta dem. Ifølge London-baserte Indict som jobber for å stille irakledere for retten, straffet Uday fanger ved å slippe dem i syrebad.
 • Uday likte sitt Caligula-liknende rykte og ga seg selv kallenavnet «ulven».
 • Selv Saddam fikk nok av sønnens utagerende voldelighet og sendte Uday til Sveits etter at han drepte en av farens favoritt-livvakter i 1988. Mannen som het Kamel Gegeo ble klubbet til døde foran gjestene i et overklasse-selskap. Andre vitner hevder at drapet skjedde med en elektrisk kniv.
 • I 1996 ble Uday såret da attentatmenn åpnet ild mot hans røde Porsche i Bagdad. Uday endte med spaserstokk, og den yngre broren Qusay tok over som Saddam nummer 2.
 • Som leder for Iraks olympiske komite skal han ha torturert og fengslet utøvere som ikke leverte gode nok resultater. En gruppe friidrettsutøvere skal ha blitt tvunget til å krype over nylagt asfalt mens de ble slått - og noen av dem kastet av en bro. Fotballspillere skal ha blitt tvunget til å sparke en sementball etter at de ikke klarte å kvalifisere seg til VM i 1994. Andre atleter skal ha blitt dratt gjennom grus og dyppet i kloakk for å få infiserte sår.
 • En offiser skal ha blitt slått i hjel da han nektet Uday å danse med kona. En annen ble skutt da han ikke hilste.
 • Eldstesønnen veltet seg i luksus, damer og dop. Hjemme hos ham i Bagdad fant amerikanerne en zoologisk hage, en underjordisk garasje med luksusbiler, kubanske sigarer med Udays navn, vin for 7 millioner kroner og heroin. I medisinsamlinga fant de ginseng for bedre sex, lykkepillen Prozac og hiv-tester. Han hadde også en bildesamling av prostituerte fra internett - med en håndskrevet karakter på hver.

Qusay Hussein (37) var farens høyre hånd de siste årene:

 • Han ledet Saddams livvaktstyrke og republikanergarden.
 • Han utøvde terroren sin mindre utagerende enn storebroren og fikk derfor kallenavnet «slangen» for sin diskre blodtørstighet.
 • Etter Irak-krigen i 1991, var han en av hovedmennene bak torturen og nedslaktinga av sjiamuslimer som gjorde opprør.
 • Qusay kontrollerte landets beryktede fengsler og skal ha satt i gang «opprenskninger» - massedrap for å tømme overfylte fengsler. De fleste fikk en kule i hodet. Noen ble sendt gjennom «makuleringsmaskiner» - de heldige med hodet først, de andre med føttene. Qusay skal ha sett på dette minst en gang. Han skal også ha overvært at en fange fikk sagd av foten.

Kilder: AP, CNN, AFP og Reuters

<B>FRYKTET FAMILIE: Udai (høyre), Saddam og Qusay Hussein var Iraks tre mest ettersøkte menn. Nå gjenstår bare han i midten.
<B>RYKTE SOM BLODTØRSTIG TORTURIST: Her blir Uday fotografert på Tigris-elva 12. desember 2000.
<B>HARDT SKADD: I mange timer var villaen under tungt beskytning - utenfra og innenfra.
<B>YNDLINGEN: President Saddam Hussein snakker med sønnen Qusay (høyre) under et militært møte 6. januar. Qusay satt vanligvis ved siden av faren i viktige møter.
<B>PASSER FETTERENS HUS: Amerikanske soldater vokter den smadrede villaen i Mosul.
<B>SÅRET I ATTENTAT: Uday ble skutt under en kjøretur. Her svarer han på spørsmål fra sykesenga 17. desember 1996.
<B>NYSGJERRIGE IRAKERE: Store mengder piggtråd holder unna flere hundre irakere som roper at de vil ofre blod og sjel for Saddam.