Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har tapt 1,5 mrd.

Hver dag lures nordmenn til å delta i tvilsomme forretninger. 20 store pyramidenettverk har vervet hundretusenvis. 1,5 milliarder norske kroner er forsvunnet ut i pyramider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  I overkant av 300 000 nordmenn har på papiret lekt med verdier på opp til 15 milliarder kroner de siste tre åra. Aldri før har så mange nordmenn blitt lurt, og aldri har nordmenn blitt lurt for så mye penger, sier journalistene Morten de la Forest og Stein Ove Haugen i Hegnar Media. De har skrevet boka «Pyramidegalskapen», som lanseres i dag.

Luringer og tullinger

De to journalistene skiller mellom to typer pyramidespillere: «luringene» og «tullingene». «Luringene» er gamblerne som så at det var pyramidespill, og trodde de skulle komme ut med gevinst hvis de bare trakk seg i tide. Problemet for mange var at grådigheten ble større enn fornuften, og mange hang på til alt var tapt, forklarer de to.

-  «Tullingene» er amatørene som trodde at pyramideselskapene kom til å bli store, solide selskaper. De forsto ikke at det var luftslott bygd som pyramider.

Kanskje får de ut litt penger i begynnelsen, så lokkes de til å betale inn mer, og så er det slutt, forteller Haugen og de la Forest.

Journalistene har fulgt mer enn 20 pyramideselskaper de siste tre åra. -  Bare Albania har opplevd like stor pyramidegalskap som Norge, sier journalistene.

«Bondefangere»

Årsaken til at Norge er så hardt rammet, tror de to er en kombinasjon av feighet og ubesluttsomhet politisk, med manglende lovverk. Kombinasjon av stor grådighet og manglende finanskunnskaper blant deler av befolkningen er også en vesentlig faktor.

-  Vi ser jo at slike pyramider treffer særlig hardt utenfor de store byene. Det er jo en grunn til at begrepet her er «bondefanger», en som utnytter en annens godtroenhet for å lure fra ham penger, sier Stein Ove Haugen.

-  Nordmenn er late

I Albania ble det opptøyer i gatene da folk innså at de var lurt av pyramidebakmenn. I Norge ser vi ikke det. Når ledelsen i et av de største konseptene, World Games Inc. (WGI) tømte medlemmenes kontoer og medlemsfond, og tvangskjøpte såkalte «Club Equity Credits» i det nye systemet Aspiritus, ledet det knapt til protester i offentligheten.

-  Nordmenn er rike, godtroende og kanskje litt late. Nordmenn tåler å tape litt uten å lage bråk om det. Det er nettopp det mange av bakmennene satser på. Svært mange går inn med små beløp, og dermed er det liksom ikke verdt bryet å jage bakmennene når pyramiden kollapser, for kollapse gjør de alle sammen, sier Haugen og de la Forest.

GALSKAP: Journalistene Morten de la Forest (t.v.) og Stein Ove Haugen i Hegnar Media har snudd Pyramide-Norge på hodet. De har fulgt 20 pyramide- og nettverksselskaper de siste tre åra og samlet historiene i boka «Pyramidegalskapen».
Hele Norges coronakart