GRØNN SVIE: Jens Ulltveit-Moe har tapt 400 millioner på årets REC Silicon-stup. Foto: Øistein Norum Monsen
GRØNN SVIE: Jens Ulltveit-Moe har tapt 400 millioner på årets REC Silicon-stup. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Solenergi

Har tapt 400 millioner kroner på solenergi. - Det er til å gråte av

Jens Ulltveit-Moe sier det «selvfølgelig er bittert» at han fikk rett om solenergi, men at han ikke har tjent penger på.

(Finansavisen): For syv år siden begynte Jens Ulltveit-Moe (76) å hamstre REC-aksjer etter at aksjekursen hadde stupt og solenergiselskapet var i ferd med å legge ned produksjonen i Norge. Investoren hadde tro på solenergiens fremtid, og det året ble det installert 30 gigawatt med solcellepaneler verden rundt. I år vil den globale etterspørselen være mer enn det tredobbelte, ifølge diverse analysehus.

- Er det bittert at du traff på markedet, men ikke har tjent penger på solenergi?

- Selvsagt er det bittert. Det er helt til å gråte over når man ser hvordan solenergi går. Jeg så det komme, men så har altså handelskrigen ødelagt alt, sier han til Finansavisen etter å ha holdt et kort foredrag om biodrivstoff på Swedbanks årlige energikonferanse på Grand Hotel i Oslo torsdag.

Kursfall i REC

Bare i år har kursfallet i REC Silicon gjort ham 400 millioner kroner fattigere. Aksjekursen er ned 48 prosent siden nyttår, delvis fordi handelskrigen mellom USA og Kina i praksis utestenger RECs amerikanskproduserte silsium fra det kinesiske markedet, og delvis fordi silisiumprisen har gjort et nytt svalestup.

- Men hadde det ikke vært for handelskrigen, hadde REC tjent gode penger i år, sier han til avisen.

I første halvår tapte selskapet 35 millioner dollar på driften, hvis man ser bort ifra nedskrivningene i andre kvartal på 340 millioner dollar.

Halvert formue

I de syv årene siden Ulltveit-Moe satset penger på solenergi, har Oslo Børs klatret fra 400 til 900 poeng. Men for Jens Ulltveit-Moe har hans formue ifølge Kapital blitt omtrent halvert fra toppen på 8,3 milliarder i 2007. Og med fjorårets tap på 232 millioner kroner i Brasil, samt kursfall i REC Silicon, fortsetter hans «grønne investeringer» å tynge formuen.

Andre økonominyheter:

Kjos varsler nye ruter: - Ekstremt dyrt å fly her
Pål Ringholm: - Det var befriende da det smalt
Kundene på venteliste får pengene tilbake