Kebony har blant annet levert tredekket til Sørenga sjøbad i Oslo. Foto: NTB Scanpix.
Kebony har blant annet levert tredekket til Sørenga sjøbad i Oslo. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Har tapt 620 millioner kroner

Kebony har lagt bak seg 18 år med underskudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Trevirkeleverandøren Kebony øker salget både hjemme og ute, men fortsetter å tape penger. Ifølge Finansavisen har selskapet hatt et samlet underskudd på 620 millioner siden oppstarten.

- Utviklingen vi har hatt i 2015 er i tråd med planen vi har lagt, og vi forventer vekst i omsetning og inntjening i tråd med denne planen, svarer finansdirektør Jon Birger Syvertsen på spørsmålet om når Kebony kommer til å gå med overskudd.

Finansavisen kan fortelle at Kebony har tatt patent på en trebehandlingsprosess som skal gi furu like gode egenskaper som tropisk tømmer. Ved fabrikken i Skien produserte selskapet i fjor varer som ble solgt for 180,1 millioner kroner, en økning på 35 prosent fra 2014.

Sliter med å tjene penger

Men det koster. Selskapet har aldri klart å levere et positivt resultat. Heller ikke i fjor, da underskuddet, ifølge Finansavisen, endte på 40 millioner kroner før skatt, mens ebitda-resultatet ble på minus 13,9 millioner kroner.

Fjoråret representerer likevel et av de bedre årene økonomisk i selskapets historie, ettersom omsetningen økte og underskuddet ble redusert sammenlignet med tidligere år.

- Vi vokser både i det norske markedet og ute, men veksten er primært drevet av internasjonalt salg, sier Syvertsen til Finansavisen.

Har kunder i 23 land

I alt solgte selskapet produkter til 23 land i Europa, USA og Asia. For å finansiere både utvidelsen og den nye fabrikken i Belgia hentet Kebony høsten 2015 inn 177,5 millioner kroner.

Det statlige investeringsselskapet Investinor tok i denne emisjonen en betydelig eierandel i selskapet. Höegh-familien er den største hovedeieren i Kebony. Andre store aksjonærer er Environmental Technologies Fund, Seventure Partners, Munich Venture Partners og PMV.

Andre økonominyheter:
Tror ikke på flere rentekutt - mener bunnen er nådd
I dag er fristen for å klage på eiendomsskatten