PENGENE RENNER UT: Ulstein Group betaler formuesskatt selv om konsernet har tapt flere hundre millioner de siste årene. Foto: Anders Horntvedt.
PENGENE RENNER UT: Ulstein Group betaler formuesskatt selv om konsernet har tapt flere hundre millioner de siste årene. Foto: Anders Horntvedt.Vis mer

Har tapt 660 millioner siden 2015 – må fremdeles betale formuesskatt

Ulstein Group på Sunnmøre får en skatteregning på 12-15 millioner kroner hvert år selv om konsernet taper penger.

(Finansavisen): Det familieeide konsernet Ulstein Group består av en rekke datterselskap som er spesialisert på skipsbygging og skipsdesign. Hovedkontoret og arbeidsplassen til 400 personer ligger i Ulsteinvik på Sunnmøre.

I onsdagens utgave av Finansavisen kan vi lese at pengene renner ut av verftskonsernet. Siden 2015 har konsernet tapt over 660 millioner kroner. Samtidig må eierfamilien betale 12-15 millioner kroner i formuesskatt hvert år.

Gunvor Ulstein, konsernsjef i Ulstein Group, har en bønn til den nye regjeringen om å kutte formuesskatten, og da særlig på arbeidende kapital.

- Jeg representerer private eiere, og for oss er formuesskatten en av de viktigste tingene å få bort. Den betaler du uansett om selskapet går godt eller dårlig, sier Gunvor Ulstein til Finansavisen.

Skatt på arbeid

Hun understreker likevel at det ikke er synd på henne, men på dem som mister jobben.

- Problemet er at arbeidsgiverne må ta ut penger fra bedriften for å betale skatten. Disse pengene kunne alternativt vært brukt på innovasjon og på å skape flere arbeidsplasser. Jeg vil si det så sterkt som at dette er blitt en skatt på arbeid. Samtidig rammer denne skatten kun norske, private eiere, sier Ulstein til Finansavisen.

«Verdien av arbeid» var tittelen på gårsdagens NHO-konferanse, som samlet rundt 1.300 ledere fra næringsliv og politikk. Ulstein reagerer på at ikke formuesskatten var et mer fremtredende tema. NHO forsikrer imidlertid at de ikke har gitt opp formuesskatten.

- Både i forkant og under konferansen har vi vært opptatt av bedriftenes rammevilkår for å kunne skape arbeidsplasser, inkludert behovet for endringer i skattesystemet, sier Ole Erik Almlid, viseadministrerende direktør i NHO, til Finansavisen.

Andre økonominyheter:​
Norwegian kan bli kjøpt opp – spår aksjen opp 55 prosent
Her kunne du tjent gode penger​