Har tapt en halv million på aksjer

Gjennom sitt familieselskap Tønne Consult tapte Tore Tønne nesten en halv million kroner på aksjer i året da han satt som helseminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tore Tønne har flere ganger presisert overfor Dagbladet at han kvittet seg med samtlige aksjer han eide da han gikk inn i Stoltenberg-regjeringen i mars 2000.

En post - eid gjennom familieselskapet Tønne Consult - beholdt han imidlertid et års tid inn i statsrådsperioden som varte til oktober 2001.

For mens Tønne Consult i løpet av år 2000 solgte unna Software Innovation, Den norske Bank, Vmetro, Otrum Electronics, Axis-shield PLC, Moelven Industrier og Orkla, ble selskapet sittende med 38250 aksjer i ADB Systemer AS. Programvareselskapet er en norsk datterbedrift av kanadiske ADB Systems - og Tore Tønne har selv tidligere sittet som styreleder for selskapet.

Først i 2001 kvittet Tønne Consult seg med nær samtlige ADB-aksjer (fremdeles eier selskapet 2000 aksjer). Regnskapet tyder på at det var en kostbar affære. Det regnskapsmessige tapet på aksjene er oppgitt til 492800 kroner. Det utgjorde nesten hele underskuddet i Tønne Consult i 2001.

Regnskapet for selskapet som eies av Tore Tønne (50 prosent) og hans kone og to sønner (til sammen 50 prosent), viser et underskudd etter skatt på 536384 kroner.

Regnskapene i Tønne Consult er blant de papirene som nå granskes av Økokrim. Etterforskningsenheten har trolig allerede merket seg at det ikke finnes spor etter Røkke-penger i regnskapet. Dagbladet har tidligere vist hvordan en faktura fra Tønne Consult på 1,5 millioner kroner for drøyt to måneder siden ble stilet til advokatfirmaet BA-HR. Den egentlige betaleren var imidlertid Kjell Inge Røkkes Aker RGI.

Det er god grunn til å spørre om ikke Tore Tønne burde ført opp summen som en fordring i regnskapet for 2001, ettersom regningen viser til arbeid som er utført samme året.