Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har tapt en milliard på biodrivstoff

- Det lønner seg ikke å være miljøpionér, sier investor Jens Ulltveit-Moe.

 SATSER VIDERE LIKEVEL:  Investor og konsernsjef i Umoe, Jens Ulltveit-Moe, har råd til å vente på bedre tider for fornybarbransjen. Han satser i utlandet. Foto: Jon-Michael Josefsen/ SCANPIX.
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
SATSER VIDERE LIKEVEL: Investor og konsernsjef i Umoe, Jens Ulltveit-Moe, har råd til å vente på bedre tider for fornybarbransjen. Han satser i utlandet. Foto: Jon-Michael Josefsen/ SCANPIX. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Alle snakker om at fornybar energi er framtida, og de som opererer i markedet har fått erfare at det definitivt ikke er nå-tida. Investor Jens Ulltveit-Moe sier til Dagbladet at han har tapt en milliard kroner på sin fornybarsatsing på biodrivstoff.

- Det er ikke lønnsomt å være pionér. Pionérene i fornybar energi er tapere, slår han fast overfor Dagbladet.

Sukkerrør i Brasil
I går holdt han foredrag på Zero-konferansen om bioetanol-prosjektet sitt i Brasil. Selskapet Umoe BioEnergy dyrker sukkerrør i Sao Paulo-området i Brasil. Saften fra rørene blir til bioetanol. Investeringen er både klimamessig og økonomisk gunstig sammenlignet med fossile brensler, mener Ulltveit Moe.

Men det kaster det ikke av seg penger. Politikerne følger ikke opp visjonene om en grønnere framtid i praksis, mener den kjente investoren.

- Fete mål, lite handling
- Nå går industrien først og politikerne etter. Det har vært fete mål, men lite handling. På toppen av dette kom finanskrisen, sier Ulltveit-Moe.

På spørsmål om hvor mye han har tapt, anslår han én milliard kroner. I resten av fornybarverden går det samme vei. Solenergiselskapet RECs aksjer har falt fra 250 kroner til 50 kroner aksjen, og 60 prosent av fornybarprosjektene i Europa er kansellert. I USA ser det likedan ut.

-Overoptimistiske kapitalister har trodd at forutsigbare rammer skulle komme, men det tar mange år å få til. De eneste som har gode rammebetingelser for grønn energi, er Tyskland, mener Ulltveit-Moe.

«Kynisk kapitalist»
Han vil likevel ikke selge nå. På grunn av alle prosjektene som stopper opp, er framtida lys for de som har krefter til å holde ut.

- Å selge i dag har ingen hensikt. Men jeg er trygg å at om to — tre år er gevinsten gjenvunnet. Mange er skremt nå, og derfor er fremtiden god, sier Ulltveit Moe og spøker om seg selv som kynisk kapitalist.

Han har få forhåpninger til den nye rødgrønne regjeringen.

- Jeg håper på fint lite. Det nytter ikke å stille krav, det handler om å få ned egne kostnader. Derfor satser jeg på bioetanol i Brasil.

- Er det ikke mange fallgruver i det å etablere seg i lavkostland?

- Jo, det er mange fallgruver, men de må vi forsøke å unngå. Men skaper ingenting uten risiko, sier Jens Ulltveit-Moe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling