Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har tapt et halvt stats­budsjett på tre uker

Staten har merket at den er den største eieren på Oslo Børs, og blant verdens største investorer internasjonalt. Tre uker ut i januar har tapene passert 600 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Mens oljeprisfallet gjør at statens petroleumsinntekter i år vil havne titalls milliarder kroner under budsjett, er det enda tyngre for staten som investor så langt i 2016, skriver Finansavisen.

Nedturen på Oslo Børs og ellers i verden har gjort et solid innhogg i statens finansielle formue. Siden nyttår er de samlede tapene i statens børsnoterte verdipapirer mer enn 600 milliarder kroner.

Det tilsvarer omtrent et halvt statsbudsjett.

Oljefondet står for det meste av tapene. Mer enn 500 milliarder kroner er forduftet siden nyttår. Da sto fondsverdien i 7.473 milliarder kroner. I går ramlet verdien under 6.970 milliarder kroner. Oljefondet er ned 6,7 prosent på tre uker, skriver Finansavisen.

Samtidig må regjeringen ta et solid jafs av fondet, på rundt 85 milliarder kroner for å få balanse i statsregnskapet, hvis ikke oljeprisen tar seg opp. Det ligger derfor an til at handlingsrommet gitt av handlingsregelen kan bli betydelig innsnevret.

I tillegg er staten den største eieren på Oslo Børs, direkte og gjennom Folketrygdfondet. Prosentvis har det vært en smertefull affære så langt i januar. Statens samlede verditap på Oslo børs så langt i år har passert 100 milliarder kroner.

Og de aller største tapene har ifølge Finansavisen kommet i Statoil.

Da børsen stengte onsdag, hadde selskapets børsverdi falt med 21 prosent siden nyttår.

På tre uker har denne posten blitt 55 milliarder kroner mindre verdt. I tillegg er Statoil den største aksjeposten i Folketrygdfondet med et tap på tre milliarder kroner.

Også de ikke-oljerelaterte aksjepostene, Telenor, DNB, Yara, Hydro og Kongsberg Gruppen, har påført staten betydelige verdifall, på til sammen 32 milliarder kroner.

Flere nyheter Soros: - Europa står på kanten til kollaps
Hva gjør den europeiske sentralbanken i dag?
Dette må til for å stabilisere Kina-kaoset

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media