Har tatt flere rumenske vinningskriminelle enn norske

Første halvår i år har Oslopolitiet pågrepet flere rumenske statsborgere for alvorlig vinningskriminalitet enn norske.

OPPSØKENDE VIRKSOMHET: Politiets innsatsgruppe mot lommetyver har jobbet i ett år, og nå går antallet lommetyverier ned. Her stanser en spaner fra Oslopolitiet tre rumenere. Mennene hadde ikke noe tyvegods på seg og får gå videre. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
OPPSØKENDE VIRKSOMHET: Politiets innsatsgruppe mot lommetyver har jobbet i ett år, og nå går antallet lommetyverier ned. Her stanser en spaner fra Oslopolitiet tre rumenere. Mennene hadde ikke noe tyvegods på seg og får gå videre. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene fram til 1. august viser at politiet har hatt god kontroll på vinningskriminaliteten denne sommeren. Krimbølgen som var varslet, særlig i sammenheng med at det var ventet mange romfolk til Oslo i sommer, har uteblitt.

Likevel - det bekymrer det at det er utenlandske statsborgere som står for brorparten av vinningskriminaliteten i Oslo.

- Det er ingen tvil om at mye av vinningskriminaliteten blir begått av utenlandske bander. Det spesielle i år er at vi har pågrepet flere rumenske statsborgere enn norske for grove tyverier, sier Geir Ellefsen, leder for vinningsgruppa i Oslopolitiet.

Første halvår i år hadde Oslo politiet pågrepet 181 rumenske statsborgere for grove tyverier fra bolig, kjeller, bil og person. 136 norske statsborgere ble pågrepet for det samme.

Mindre vinningskriminalitet Totalbildet er imidlertid positivt for Oslopolitiet. Det begås færre innbrudd og lommetyverier enn i fjor.

Det ble anmeldt 88 villainnbrudd i juni og juli - en nedgang på 42,5 prosent fra i fjor. Ser man lenger tilbake i tid, er nedgangen enda større: Fra 2009 til i år er nedgangen i antall innbrudd fra villa og leilighet på rundt 70 prosent, ifølge politiets tall.

- I 2009 begynte vi å jobbe målrettet mot mobile vinningskriminelle. Vi ser at det har gitt resultater, sier Ellefsen.

- Vi har også opprettet et godt samarbeid med byens borgere. Folk har blitt flinkere til å sikre egne hjem, og melder fra til oss om observasjoner, sier Ellefsen.

Det er nedgang i lommetyverier også: Antallet anmeldte tyverier fra person på offentlig sted i Oslo har gått ned med over 20 prosent i forhold til i fjor.

Mange utvises - I fjor på denne tiden hadde vi 10934 anmeldelser. per 1. august. I år har vi 8669 anmeldelser, sier Roar H. Kvassheim som leder innsatsgruppa mot lommetydver hos Oslo-politiet.

Innsatsgruppa startet sitt arbeid 1. august i fjor.

- Vårt arbeid har gjort det mye vanskeligere for lommetyvene å operere. I løpet av det året vi har holdt på har vi pågrepet 110 personer for lommetyverier. 54 av disse er transportert ut av landet, sier Kvassheim.

UTVISES: - Vårt arbeid har gjort det mye vanskeligere for lommetyvene å operere. I løpet av det året vi har holdt på har vi pågrepet 110 personer. 54 av disse er transportert ut av landet, sier politioverbetjent Roar H. Kvassheim. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
UTVISES: - Vårt arbeid har gjort det mye vanskeligere for lommetyvene å operere. I løpet av det året vi har holdt på har vi pågrepet 110 personer. 54 av disse er transportert ut av landet, sier politioverbetjent Roar H. Kvassheim. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Metoden med at vi varetektsfengsler med en gang, etterforsker raskt, og fremmer mange utvisningssaker virker. Men det er fortsatt høye tall, og vi må ligge på dette over tid, sier Kvassheim.

De korteste innreiseforbudene gjeder i to år. Men noen blir utvist for livet.

Men det står ingen ved den norske grensa og passer på at personer med innreiseforbud ikke kommer tilbake til Norge.

- Vi har tatt noen som har vært utvist tidligere, men når vi får jobbe så spesifikt med dette, har alle våre folk oversikt over hvem vi har utvist allerede. Vi er mye ute på lommetyvenes beste jaktmarker - kjenner vi dem igjen der blir de tatt, sier Kvassheim.

Øker i andre byer De andre byene i Norden opplever at antallet lommetyverier øker ifølge Kvassheim.

- Bildet i våre naboland er at kriminaliteten generelt går ned, mens antallet lommetyverier fortsetter oppover, sier Kvassheim.

Det kan tyde på at Oslopolitiets innsats mot lommetyver i hovedstaden har gjort at de omreisende kriminelle heller søker mot andre byer på østlandet.

- Vi har hørt at mange byer på østlandet har oppgang i lommetyverier. På kort sikt er det ikke så rart at det skjer. Men vi tror at ved å gjøre en god innsats i Oslo over tid vil vi gjøre hele Norge mindre attraktivt for omreisende lommetyver. 3 av 4 lommetyverier har tross alt skjedd i Oslo, sier Kvassheim.