Erna om Sylvi-utnevnelse:

- Har tatt opposisjonen på ordet

409 dager etter at Sylvi Listhaug gikk ut av regjering, er hun tilbake før høstens valgkamp. Statsministeren trodde på Sylvi-comeback.

SE TV LIVE: Fredag varslet statsminister Erna Solberg at det blir endringer i statsrådpostene. Nå er det klart at Sylvi Listhaug blir minister. Video: Bjørge Johansen og Fredrik Filtvedt Vis mer

Like etter klokka 11.15 ble Frps konstituerte nestleder Sylvi Listhaug presentert som ny eldre- og folkehelseminister av statsminister Erna Solberg (H) på Slottsplassen.

- Det er hyggelig, sa Solberg kort til pressen, etter å ha ønsket Listhaug tilbake.

Deretter reiste hun videre til en pressekonferanse i statsministerboligen. Der redegjorde statsministeren for hvorfor Listhaug nå er tilbake, 409 dager etter at hun måtte gå av som følge av politisk press.

Erna-stikk

Under pressekonferansen kom hun med et stikk til opposisjonen, som krevde en unnskyldning fra Listhaug før hun gikk av i fjor og var nær ved å fremme mistillitsforslag mot Listhaug.

- Hvor lenge varer en mistillit? spurte Dagbladet Solberg.

- Det ble aldri formelt fremmet mistillit, men jeg vil minne om hva opposisjonen sa, nemlig at mistillit kunne unngås hvis Sylvi Listhaug fikk et annet ansvarsområdet. I så måte har jeg tatt opposisjonen på ordet. Hvis man den gang mente at man kunne løse dette ved å gjøre endringer, bør det gå helt fint for Listhaug å komme tilbake som statsråd for et helt annet område, svarte statsministeren.

VELKOMMEN TILBAKE: Statsminister Erna Solberg (H) ønsket Sylvi Listhaug tilbake i regjeringen som ny eldre- og folkehelseminster. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
VELKOMMEN TILBAKE: Statsminister Erna Solberg (H) ønsket Sylvi Listhaug tilbake i regjeringen som ny eldre- og folkehelseminster. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

Seinere framholdt Solberg at Listhaug, som selv ikke tok spørsmål under pressekonferansen, at den kommende Frp-nestlederen står ved unnskyldningen hun ga Stortinget.

Til Dagbladet forteller statsminister Solberg at hun, helt siden Listhaug gikk av, har trodd på et Sylvi-comeback.

- Ja, også fordi jeg sa da at det var åpent for at hun kunne komme tilbake.

Flere ministerposter

I januar 2018 ble Sylvi Listhaug utnevnt til justis- og beredskapsminister, men måtte gå av 20. mars samme år.

Striden som førte til Listhaug-avgangen startet med at Frp-politikeren la ut et bilde på Facebook der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

I tillegg til å ha vært justis- og beredskapsminister, var Listhaug landbruks- og matminister fra 2013 til 2015 og seinere innvandrings- og integreringsminister fra 2015 til 2018.

Skrøt av forgjengeren

Listhaug tar over ministerposten til Frp-politiker Åse Michaelsen, som er eldre- og folkehelseminister.

Michaelsen tiltrådte som minister 17. januar 2018, og har i løpet av den tida blant annet lagt fram reformen «Leve hele livet», en reform som skal forbedre eldres levevilkår.

- Jeg vil takke henne for innsatsen, sa Solberg om Michaelsen.

Samtidig som Sylvi Listhaug går inn i regjering, går hennes ektemann - Espen Espeset - ut av regjering.

Dagbladet oppdaterer saken.