Arendalsuka:

Har tatt sikkerhetsgrep

Tungt bevæpnet politi under elitens minglefest i Arendal vekker oppsikt.

TUNG BEVÆPNING: Politiet er sterkt tilstedeværende under årets Arendalsuke. Foto: Linn-Christin Marthinussen / Dagbladet
TUNG BEVÆPNING: Politiet er sterkt tilstedeværende under årets Arendalsuke. Foto: Linn-Christin Marthinussen / Dagbladet Vis mer
Publisert

ARENDAL (Dagbladet): For tiende år på rad er sørlandsbyen Arendal fylt til randen av politikere, nærings- og samfunnsaktører, medier og tilskuere.

Den politiske festivalen pågår fra mandag til fredag denne uka og har over 1750 arrangementer fordelt på de fem dagene.

Men ikke alt er ved sitt vante.

Terrorangrepet i Oslo og terrorangrepet under Sveriges Almedalsvecka på Gotland, er blant årsakene til at sikkerheten i år er kraftig oppjustert.

Høyt trusselnivå

- PST vurderer terrortrusselnivået i Norge som høyt, og det har vi tatt hensyn til i vår planlegging av årets Arendalsuke. Det har medført at det i år er flere synlige politifolk i Arendal sentrum, sier stabssjef i Agder politidistrikt, Morten Sjustøl, til Dagbladet.

Han understreker at politiet ikke har informasjon om noen konkret trussel mot Arendalsuka. Politiets tilstedeværelse er først og fremst et forebyggende tiltak for å unngå uønskede hendelser, og deretter for å være raskt til stede dersom noe mot formodning skulle skje.

Etter terrorangrepet i Oslo ble sikkerhetsnivået hevet og det ble innført midlertidig nasjonal bevæpning.

På pressesenteret i Arendal sentrum er verken medbrakt drikke eller paraplyer tillatt å ha med inn i år. Også dette er nytt av året.

Mens de aller fleste politifolkene som patruljerer i Arendal sentrum er utstyrt med pistol, er det noen få enheter med MP5 (maskinpistol, red.anm.). Ifølge Sjustøl er dette er politiets standardvåpen og velges i forhold til hva som er mest hensiktsmessig i det aktuelle oppdraget.

På spørsmål om det er noen av årets arrangementer som krever ekstra sikkerhetstiltak, sier Sjustøl at politiet vurderer samtlige arrangementer og prioriterer sin tilstedeværelse ut fra et sett med kriterier.

- For å ikke være forutsigbare på hvor vi til enhver tid befinner oss, ønsker vi ikke å være helt konkrete på hvilke arrangementer det gjelder, sier Sjustøl til Dagbladet.

Frykter rekruttering

Også PST er hvert år involvert i vurderingene rundt sikkerheten under Arendalsuka, forklarer Sjustøl.

- Vi gjør fortløpende vurderinger hele tiden. Vi har et spesielt fokus på myndighetspersonene, sier PSTs seniorrådgiver, Martin Bernsen, til Dagbladet.

Til Nettavisen sier avdelingsdirektør i PST, Inger Haugland, at PST anser etterretningstrusselen under Arendalsuka for å være høy, og forventer at arrangementet vil kunne bli brukt som en mulig rekrutteringsarena for fremmede makters etterretningstjenester.

Varslet aksjon

Den norske Arendalsuka ble startet i 2012 etter inspirasjon fra den svenske Almedalsveckan som avholdes årlig i begynnelsen av juli i Visby på Gotland.

Under årets arrangement ble den 64 år gamle psykiateren Ing-Marie Wieselgren knivdrept på åpen gate. Hun var nasjonal koordinator for psykiatrispørsmål for svenske kommuner og regioner, og hadde deltatt på flere seminarer om temaet.

En 32-åring er siktet for terror og terrorplanlegging etter drapet. Påtalemyndigheten mener at han hadde planlagt drapet siden 19. juni.

- Politiet er kjent med hendelsen i Almedalsveckan i Sverige for ei tid tilbake og med hvem som besøker Arendalsuka av aksjonister og meningsytrere. Alt dette tas med i politiets vurderinger knyttet til sikkerheten under Arendalsuka, sier Sjustøl.

Strømaksjonistene i «Vi som krever billigere strøm» har på forhånd varslet en aksjon under Arendalsuka. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere advart om disse Facebook-gruppene mot strømpriser og bedt folk varsle om de ser tegn til radikalisering og voldsoppfordringer.

Også klimaaktivistene i Extinction Rebellion er til stede i Arendal denne uka.

Under årets Arendalsuke har politiet i Agder bistand fra Oslo politidistrikt ved beredskapstroppen og bombetjenesten, samt noe støtte fra både Oslo og Sør-Vest politidistrikt på etterretningssiden.

Ifølge Sjustøl er det flere titalls politibetjenter på plass i Arendal, men av beredskapshensyn ønsker han ikke å spesifisere antallet nærmere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer