Har tatt taxi 3000 ganger

Aktiv fritid: Så langt i år har den funksjonshemmede personen brukt taxi på 3000 fritidsreiser. Det er elleve turer daglig i snitt. Kommunen betaler regninga, som skal være på hele 400000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Personen, som trolig er Norges flittigste taxibruker, betaler sjøl bare en egenandel på 20 kroner pr. tur. Det tilsvarer prisen på en bussbillett.

Resten av regninga tar skatteyterne i Oslo kommune.

- Hvem har bruk for elleve fritidsreiser med taxi hver dag?

- Det er et godt spørsmål. Så hyppig bruk av taxi er ikke i tråd med intensjonen i transporttjenesten, sier direktør Knut O. Gabestad i Samferdselsetaten i Oslo kommune.

Koster 200 millioner

Kommunen gir hver bruker av transporttjenesten en kvote på 150 fritidsreiser i året.

I tillegg kommer to jobbturer daglig. I fjor høst åpnet byrådet for at brukere kan søke om turer utover kvoten, og Gabestad bekrefter at brukerne i praksis gjør som de sjøl vil.

- Oslo har kanskje landets beste transporttjeneste for funksjonshemmede. Dette er en viktig ordning for svaksynte, blinde, bevegelseshemmede og andre med en funksjonshemning som gjør det umulig å benytte kollektivtransport, sier Gabestad.

Han regner med at ordningen i år vil koste Oslo kommune rundt 200 millioner kroner.

- I dag er cirka 23000 innbyggere i Oslo innehavere av transporttjenestekortet. For at du skal få kortet, må en lege søke for deg, sier Gabestad.

Ekstremtilfeller

- Heldigvis bruker det store flertallet TT-kortet med fornuft. Gjennomsnittet er 70 turer pr. år. Fritidsreisene utgjør 80 prosent av reisene. Vi har noen få ekstremtilfeller, og vi jobber nå for å finne måter å begrense mulighetene for misbruk, sier Gabestad.

Kommunen betaler en fast pris pr. tur. Den ønsker ikke Gabestad å oppgi.

Etter det Dagbladet får opplyst på annet hold, er enhetsprisen på 130 kroner pr. fritidstur. Det betyr at de 3000 turene til den ivrigste TT-kortbrukeren etter alt å dømme har kostet kommunen 390000 kroner på ni måneder. I tillegg har den aktuelle personen, etter det Dagbladet får opplyst, også fått dekket turer til og fra jobb.

I fjor høst ønsket byrådet strengere kontroll, men bystyret satte foten ned.