NYTT UTSTYR:  Politifolk og redningsarbeidere i felten har nå fått dette utstyret for å kommunisere med det nye nødnettet. Med det hadde ikke operasjonsledelsen på Hønefoss under organiseringen av Utøya-aksjonen. Illustrasjonsfoto: Morten Brakestad, Direktoratet for nødkommuikasjon.
NYTT UTSTYR: Politifolk og redningsarbeidere i felten har nå fått dette utstyret for å kommunisere med det nye nødnettet. Med det hadde ikke operasjonsledelsen på Hønefoss under organiseringen av Utøya-aksjonen. Illustrasjonsfoto: Morten Brakestad, Direktoratet for nødkommuikasjon.Vis mer

Har telefaks, men ikke moderne samband

Nødnettet virket på Utøya likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets operasjonsledelse på Hønefoss kunne ikke kommunisere direkte med store deler av politistyrker og redningsmannskaper fra nabodistriktene.

Operasjonsledelsen var blant annet avhengig av et overbelastet mobilnett og telefaks for å nå ut med beskjeder i aksjonen rundt angrepet på Utøya.

Kaos - og skryt Og en «politiradiolytter» forteller om kaotisk kommunikasjon på det åpne sambandet.

Samtidig skryter direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon på direktoratets egen hjemmeside av at nødnettet fungerte bra under terrorangrepene.

- Hvordan henger dette sammen, direktør Tor Helge Lyngstøl?

- I all enkelhet har nå seks politidistrikt og alarmsentraler i Østlandsområdet vært koplet på det nye, lukkede nødnettet siden i fjor - etter Stortingets plan. Nordre Buskerud politidistrikt og Hønefoss var ikke med i trinn 1 av nødnettet. Men innen 2015 kommer Nordre Buskerud og resten av landet med i trinn 2, slik Stortinget vedtok 9. juni i år, forklarer Lyngstøl Dagbladets lesere.

Østfold, Follo, Søndre Buskerud, Romerike, Oslo og Asker og Bærum er koplet til det nye nettet. Politiets beskjeder kan ikke lenger fanges opp.

Seks milliarder Trinn 2 av utbyggingen er kostnadsberegnet til om lag 4,7 millarder kroner. Delen som allerede er gjennomført, har kostet om lag 1,3 milliarder.

Det er Nokia Siemens Network som har hovedentreprisen for utbyggingen, med teknologi fra Motorola etter europeisk standard som ligner utviklingen av GSM-nettet.

Hedmark politidistrikt er det neste som blir koplet til.

Direktoratet og sjef Tor Helge Lyngstøl konstaterer at kommunikasjonen på nødnettet etter bomben mot Regjeringskvartalet fungerte etter planen mellom politi, brannvesen, helsepersonell og de andre redningsetatene.

I aksjonen etter det første terrorangrepet var alle mannskaper samlet i det nye nettet.

 HEDMARK NESTE:  Alle etater knyttet til politi, brann, redning og helse blir etterhvert knyttet til det nye nødnettet og med felles utstyr. Illustrasjonsfoto: Morten Brakestad, Direktoratet for nødkommunikasjon.
HEDMARK NESTE: Alle etater knyttet til politi, brann, redning og helse blir etterhvert knyttet til det nye nødnettet og med felles utstyr. Illustrasjonsfoto: Morten Brakestad, Direktoratet for nødkommunikasjon. Vis mer

- Også under redningsaksjonen i forbindelse med brannen i Oslofjordtunnelen tidligere i år fungerte nettet utmerket, sier Lyngstøl.

Rapportene etter terrorangrepet på Utøya viser at signalene til det nye nødnettet virket også  der, selv om Nordre Buskerud politidistrikt ikke var koplet opp. Og heller ikke hadde utstyr til å gjøre seg nytte av den nye teknologien.

- Betyr det at redningsaksjonen på Utøya burde vært ledet fra en annen operasjonssentral enn Hønefoss?

- Det spørsmålet må dere stille til politiet. Direktoratets oppgave er å sørge for at nettet virker i tråd med Stortingets vedtatte utbyggingstakt, sier direktør Tor Helge Lyngstad til Dagbladet.

1 700 stasjoner gjenstår Så langt er nytt utstyr installert på 236 stasjoner eller master. Oppgardering av om lag 1 700 stasjoner gjenstår.

Hele t-banen i Oslo og 44 andre tunneler har foreløpig fått tilknytning til nødnettet.

Her har Direktoratet
for nødkommunikasjon listet opp de vanligste spørsmålene og svarene om nødnettet.

 - DET VIRKER: - Nødnettet fungerer der det skal etter Stortingets utbyggingstakt, oppsummerer direktør Tor Helge Lyngstad i Direktoratet for nødkommunikasjon. Foto: Morten Brakestad.
- DET VIRKER: - Nødnettet fungerer der det skal etter Stortingets utbyggingstakt, oppsummerer direktør Tor Helge Lyngstad i Direktoratet for nødkommunikasjon. Foto: Morten Brakestad. Vis mer