Har tenkt om Fornebu

Navn: Emil Spjøtvoll Alder: 58 Yrke: Rektor ved NTNU

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Emil Spjøtvoll spiller sentral midtbane i kampen om det kommende IT-senteret på Fornebu. Som leder for det hurtigarbeidende utvalget på sju mann som ble nedsatt av næringsminister Lars Sponheim i begynnelsen av denne måneden, har han nå levert sin innstilling. Den vil gi grunnlag for mye god politisk underholdning utover våren.

Til grunn ligger den mest ureflekterte allianse i norsk politikk siden Menstad-slaget: Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har samlet gitt regjeringen pålegg om å etablere et IT- og kunnskapssenter som er skreddersydd den private investorgruppen av landets rikeste menn.

Nå synes gruppen lenger fra sitt mål enn noen gang: Spjøtvoll-utvalget går inn for å bruke mindre enn halvparten av de arealene som investorgruppen til Fred Olsen & Co. ønsket seg. Og Opseths trusler fra Stortingets talerstol om å følge Sponheims minste bevegelser i denne saken med haukeblikk, er plutselig blitt en ufarlighet som lokker på smilet. For det hersker ikke tvil om at utvalget er på bølgelengde med de etablerte universitets- og forskningsmiljøer. Det har også gitt Sponheim det grunnlag han trenger for å utfordre stortingsflertallet, som ikke er så bastant etter at det ble klart at det ikke er enighet i Fremskrittspartiets rekker.

I mellomtida sitter Spjøtvoll på hytta i Orkdal og leser Rune Slagstads storverk om de nasjonale strateger. Han er fortsatt bekymret over samfunnets manglende vilje til å satse på naturvitenskap, og mener den manglende fordypning i disse fagområder skaper alvorlig mangel på kompetanse. Han er ikke motstander av IT- og kompetansesentra, for det fins en grense for hva man kan taste på maskinen - det går ikke fort nok i forhold til hva som skjer i en meningsutveksling ansikt til ansikt.

Selv om han ferierer i Nils Arne Eggens hjembygd, går han ikke på fotballkamper. Men han vet at Norge slo Hellas 2- 0. For han har hovedfag i statistikk, et fag som først og fremst har lært ham at veldig mye er tilfeldig, men at det fins en lovmessighet for tilfeldighetene. Han har vært professor ved NLH i Ås og NTH i Trondheim før han ble rektor ved NTNU, hvor han nå er inne i sin andre periode.

- Jeg tror vi får en god løsning på Fornebu, sier rektor, som når han går av, ser fram til det gode liv slik det ble beskrevet av den evige sørlending: «Noen ganger sidder e' å tenker. Andre ganger bare sidder e'.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer