Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
KARTELLEDER: El Mencho begynte i det små i sin hjemlige delstat Jalisco. I dag er han leder for et kartell med virksomhet over hele kloden. USA har utlyst en dusør på 10 millioner dollar for opplysninger som kan få ham arrestert. Foto: NTB Scanpix
KARTELLEDER: El Mencho begynte i det små i sin hjemlige delstat Jalisco. I dag er han leder for et kartell med virksomhet over hele kloden. USA har utlyst en dusør på 10 millioner dollar for opplysninger som kan få ham arrestert. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Verdens farligste byer:

Har tentakler over hele kloden: I sentrum for den blodige volds­spiralen står «El Mencho»

Det er krigstilstander i de meksikanske grensebyene. Freden er brutt, og en tidligere FBI-agent som i en årrekke jaktet på El Chapo ser ikke noe lys i tunnelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med mer enn 31 000 drap ble 2017 det blodigste året i Mexicos historie, og voldsbølgen som rir landet som en mare ser ikke ut til å avta.

Bare i juli ble nesten 3000 mennesker tatt av dage i den verste enkeltmåneden siden 1997, og volden sprer seg til stadig nye områder.

Tidligere «trygge» turistmål, og grensebyer som Tijuana og Juarez der det lenge har eksistert en overenskomst mellom narkokartellene, har de siste åra sett en voldsom økning i både vold og drap.

Mexico blør, og midt i den stadig mer groteske voldsspiralen står den 52 år gamle Rubén Oseguera Cervantes - også kjent som «El Mencho». Han leder et voldsimperium som har tentakler over hele kloden, men veien dit var alt annet enn opplagt.

Steg i gradene

Cervantes startet sin kriminelle løpebane allerede som 14-åring da han sto vakt ved marihuana-plantasjer utenfor hjembyen Naranjo De Chila i delstaten Jalisco sørvest i landet.

Da han var 19 ble han arrestert i San Francisco for besittelse av tyvegods og våpen, og i løpet av de kommende åra tok han flere turer over grensa. Han stiftet også nærmere kjennskap med amerikansk politi ved flere anledninger.

Han ble blant annet arrestert for å ha tatt del i en større heroinhandel og dømt til fem års fengsel. I 1997 ble han deportert tilbake til Mexico, og det var på dette tidspunktet hans karriere i den voldelige underverdenen for alvor skjøt fart.

Han begynte som livvakt og leiemorder for Nacho Coronel og Milenio-kartellet, og steg raskt i gradene. Da Coronel ble skutt og drept i 2010, var El Mencho selv klar for å ta på seg rollen som leder. Han brøyt ut, og startet en åpen konflikt med både Milenio- og det mektige Sinaloa-kartellet der Joaquín «El Chapo» Guzmán satt på tronen.

I løpet av de neste åra tok han ved hjelp av brutal taktikk kontroll over Mexicos nest største by Guadalajara. De som ikke ble drept, måtte rømme, og det som i dag er kartellet Cártel de Jalisco Nueva Generación (CJNG) så dagens lys.

Men El Mencho ga seg ikke med det. Ikke lenge etterpå erklærte han krig mot myndighetene.

Gikk til angrep

Våren 2015 ble en blodig affære for Mexico.

I midten av mars ble fem politimenn som var på oppdrag i byen Ocotlán drept av CJNG-medlemmer, tett fulgt av et attentatforsøk på en høytstående tjenestemann i Jalisco, men det var det som skjedde i uka før påske som for alvor skulle gi El Mencho det fryktede ryktet han har i dag.

Den 7. april var en konvoi med politiets spesialstyrker på vei fra Puerto Vallarta til Guadalajara da veien foran dem plutselig var blokkert av en brennende bil. Politibilene så seg nødt til å stoppe, og før de rakk å snu gikk CJNG til angrep.

15 politimenn mistet livet i angrepet på det som ble den blodigste dagen for meksikanske myndigheter på mer enn ti år.

«Det å jakte på El Chapo var som å jakte på en speider sammenliknet med El Mencho. CJNG tenker seg ikke om to ganger før de tar livet av en agent. De dreper deg bare» Arturo Fontes, tidligere FBI-agent

Koordinert aksjon

Landets forsvarsminister var raskt ute med en fordømmelse av angrepet fra det han omtalte som en gruppe «mennesker uten skrupler eller samvittighet som skader Mexicos familier og arv».

- Dette angrepet vil ikke forbigå i stillhet. De vil ikke forbli ustraffet, var mantraet fra myndighetene.

Og ganske riktig, bare noen uker seinere slo politiet tilbake. Tidlig på morgenen 1. mai gikk spesialstyrkene til angrep på en stor gård i Jalisco-delstaten der El Mencho skulle ha søkt tilflukt, men aksjonen gikk fryktelig galt.

Kartellet ventet på dem, og idet den første soldaten rappellerte ned fra et av helikoptrene, åpnet CJNG ild med automatrifler og raketter. Et av helikoptrene ble skutt ned, og åtte soldater og en politimann ble drept.

I timene etter den feilslåtte aksjonen, lagde El Menchos undersåtter et kaos uten like i delstaten. De satte fyr på bensinstasjoner, busser, butikker og banker, og myndighetene måtte sende inn 10 000 soldater for å gjenopprette orden. NTB rapporterte følgende etter hendelsen:

«I flere byer ble det satt opp veisperringer med brennende kjøretøy, banker og bensinstasjoner ble påtent og fire steder kom det til skuddveksling. Totalt 19 personer ble pågrepet. »

I ettertid har det blitt spekulert i om alle de påsatte brannene var en bevisst strategi for å hjelpe El Mencho med å slippe unna myndighetenes nett.

CJNG-sjefen var i ferd med å bli folkefiende nummer én i Mexico, og alle så for seg at det bare var et spørsmål om tid før han ble pågrepet eller drept. Men så skjedde noe som skulle forandre alt.

Den nye og fremadstormende narkobaronen, fikk hjelp av sin gamle erkefiende og nemesis - Joaquín «El Chapo» Guzmán.

Spektakulært

I midten av juli rømte nemlig El Chapo fra Altiplano-fengselet på spektakulært vis, og en av de største menneskejaktene i nyere tid var i gang.

I et halvt år hadde både nasjonale og internasjonale myndigheter sin fulle hyre med å spore opp lederen for det beryktede Sinaloa-kartellet, før han ble pågrepet i en dramatisk politiaksjon i januar 2016.

Han sitter i disse dager på tiltalebenken på Manhattan.

Samtidig som myndighetene flyttet alle tilgjengelige ressurser til jakten på den aldrende narkotoppen, grep Cervantes og CJNG muligheten til å reevaluere strategien sin.

Arturo Fontes er en tidligere FBI-agent som har brukt store deler av sitt yrkesaktive liv på å motarbeide narkotikakartellene i Mexico og i totalt 11 år jaktet han på El Chapo. Han forteller til Dagbladet at han har vært postert i både Tijuana og Guadalajara, og at han kjenner godt til både CJNG og El Mencho.

På spørsmål om hvordan han vil beskrive El Mencho og hans organisasjon, trekker Fontes følgende parallell:

- Det å jakte på El Chapo var som å jakte på en speider sammenliknet med El Mencho. Guzmán var riktignok voldelig, men han truet aldri amerikanske agenter eller meksikanske myndigheter. CJNG tenker seg ikke om to ganger før de tar livet av en agent. De dreper deg bare, sier han på telefon fra Texas til Dagbladet.

- Hvor voldelig er han sammenliknet med andre kartellsjefer?

- Jeg jobbet i Tijuana på 90-tallet og så Rámon Arellano Félix og kartellet hans drepe en familie på 12 på grunn av at en slektning av dem skyldte penger. Jeg så også hvordan Los Zetas på 2000-tallet begynte å kappe hodet av folk og henrette hele familier. El Mencho er den nye målestokken.

Dusør

Selv om El Mencho lenge har vært et kjent navn for myndighetene i Mexico, og delvis i USA, i en årrekke, var det først i høst at han for alvor ble et navn på alles lepper.

Jeff Sessions, som 7. november fikk fyken som president Donald Trumps justisminister, holdt i midten av oktober en pressekonferanse der han og fungerende DEA-sjef Uttam Dhillon hadde med seg en stor plansje.

På denne var det tre bilder av den nå 52 år gamle narkobaronen, og det ble utlovet en belønning på ikke ubetydelige 90 millioner kroner for opplysninger som fører til en pågripelse.

- I dag annonserer vi en samlet innsats mot CJNG. Vi skal angripe dem fra alle kanter, og benytte oss av samtlige våpen vi har i vårt arsenal, var meldinga fra den tidligere justisministeren, som også lanserte et større initiativ mot transnasjonal kriminalitet.

Fontes er skeptisk til at dette vil få noen nevneverdig effekt.

- Alle jeg har snakket med av kilder og informanter er skeptiske til om de noen gang vil få de pengene. For det første ser de for seg at byråkrati vil stå i veien for den faktiske utbetalingen, sier han.

- For det andre vil de neppe være i live for å motta pengene.

Artikkelen fortsetter under bildet

DUSØR: Tidligere justisminister Jeff Sessions lover 10 millioner dollar for opplysninger som fører til arrestasjonen av El Mencho. Foto REUTERS / Yuri Gripas / NTB Scanpix
DUSØR: Tidligere justisminister Jeff Sessions lover 10 millioner dollar for opplysninger som fører til arrestasjonen av El Mencho. Foto REUTERS / Yuri Gripas / NTB Scanpix Vis mer

- Verre før det blir bedre

I september skrev Dagbladet om hvordan likhusene i Guadalajara rett og slett ikke klarer å ta unna alle de døde kroppene som er et produkt av narkokrigen, og i sommer ble det kjent at 175 politikere hadde blitt drept i forbindelse med valget.

Fontes forklarer det med at kartellene og korrupsjonen nå har blitt så integrert i det politiske systemet, at det tidvis kan være vanskelig å si hvor det ene begynner og det andre slutter. I juni ble for eksempel hele politistyrken i byen Ocampo pågrepet i forbindelse med en drapsetterforskning.

- I USA har man såkalte «super pacs» - politiske organisasjoner som bidrar til politiske kandidaters valgkampanjer. I Mexico har man kartellene. Vinner kandidatene, vil kartellene ha tjenester tilbake. Det er derfor valget ble så blodig. Kartellene drepte rivalenes kandidater.

Resultatet av sommerens valg var at den 65 år gamle Andres Manuel Lopez Obrador tok over spakene i det voldsherjede landet. Han gikk til valg på kamp mot fattigdom, korrupsjon og kriminalitet, men Fontes har vanskelig for å se at det skal skje noen umiddelbar bedring.

- Den nye regjeringa har plassert delegater i de forskjellige delstatene som tar mye av makta fra de lokale guvernørene. De mister i stor grad selvstyret, og må alliere seg med kartellene for å få midler, sier han.

- Det er demoraliserende å se på. Man ser korrupsjonen på alle nivåer uten noen klar strategi. Jeg tror det blir verre før det blir bedre.

Global organisasjon

I mellomtida har El Mencho tatt over stadig mer av det transnasjonale kriminelle nettverket El Chapo bygget opp.

Organisasjonen sprer seg over flere kontinenter, og han har nå også ansvaret for fentanylsmuglingen over grensa til USA i nord. Dette er det samme opiatet som får deler av skylda for opium-epidemien i USA.

I Australia stoppes stadig store partier med El Menchos amfetamin i tollkontroller, og narkotikaen distribueres også i både Europa og Asia.

«I dag annonserer vi en samlet innsats mot CJNG. Vi skal angripe dem fra alle kanter, og benytte oss av samtlige våpen vi har i vårt arsenal» Jeff Sessions, tidligere justisminister i USA

Fontes forteller at han er sjokkert over hvor raskt CJNG har tatt over som den ledende aktøren på et stadig mer globalt marked. Samtidig er han langt fra sikker på at akkurat det kommer til å bety slutten for 52-åringen som regjerer over et stadig voksende imperium som har tentakler over hele kloden.

- Han blir tatt. Alle blir tatt, men det kommer ikke til å skje med det første. Han er så isolert og har et såpass stort apparat rundt seg at det kommer til å ta tid.

Nye angrep

I mellomtida blør Mexico. Og selv om El Chapo i disse dager sitter på tiltalebenken på Manhattan, er det lite som tyder på lysere tider for landet med mer enn 120 millioner innbyggere.

Så seint som den 4. desember ble seks politimenn skutt og drept i delstaten Jalisco i det verste angrepet på landets sikkerhetsstyrker på flere måneder. Væpnede menn i tre biler gikk til angrep i det som antas å ha vært et forsøk på å få fri en fange som satt i politibilen.

El Mencho og hans menn antas å stå bak.

Kilder: DEA, Rolling Stone, Vallarta Independiente, ZETA, Noticaribe, BBC, Time Magazine, Reuters.

SEKS DØDE: Tidligere denne måneden ble seks politimenn skutt og drept i delstaten Jalisco der CJNG har sitt utspring. El Mencho og hans menn antas å stå bak. Foto: AFP / Ulises Ruiz / NTB Scanpix
SEKS DØDE: Tidligere denne måneden ble seks politimenn skutt og drept i delstaten Jalisco der CJNG har sitt utspring. El Mencho og hans menn antas å stå bak. Foto: AFP / Ulises Ruiz / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!