VÅPENTEST: Dette er det eneste bildet som ble offentligjort fra Kim Jong-uns befaring av et nytt ultramoderne våpen. Det er ikke spesifisert hvilket våpen det dreier seg om. FOTO: KCNA / NTB Scanpix
VÅPENTEST: Dette er det eneste bildet som ble offentligjort fra Kim Jong-uns befaring av et nytt ultramoderne våpen. Det er ikke spesifisert hvilket våpen det dreier seg om. FOTO: KCNA / NTB Scanpix Vis mer

Nord-Korea:

Har testet «nytt ultramoderne våpen»

Dette er den første våpentesten som er blitt offentlig omtalt på ett år. Samtidig planlegges det et nytt toppmøte med Donald Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå melder at regimeleder Kim Jong-un har vært til stede i forbindelse med en test av et «nytt ultramoderne våpen». Det er første gang regimet omtaler at de fortsatt driver med våpentesting etter møtet med Donald Trump i sommer.

Nyhetsbyrået spesifiserer ikke eksakt hvilket våpen som er blitt testet, eller når testen fant sted, ifølge The Guardian.

Dersom det viser seg å være en test av atomvåpen, kan det føre til at det settes spørsmålstegn ved om Nord-Korea mener alvor med avtaler de har inngått tidligere i år.

Under sommerens møte ble det undertegnet et dokument, hvor Nord-Korea forpliktet seg til å arbeide mot en fullstendig atomnedrustning på Koreahalvøya.

Nord- og Sør-Korea vil jobbe sammen for «fjerne alle farer som kan føre til krig på halvøya», heter det i en felles erklæring som ble underskrevet i september.

PÅ PLASS: Kim Jong-un er allerede på plass i Singapore, to dager før toppmøtet med Donald Trump. Mange ville ha et glimt av Nord-Koreas leder. Reporter: Nikolai Eriksen / Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Trump i harnisk

Denne uka gikk amerikanske forskere ut og hevdet at Nord-Korea hemmeligholder minst 13 rakettbaser som kan skjule flyttbare missiler som kan utstyres med kjernefysiske stridshoder.

Det fikk president Donald Trump - som har lovet at han og Jong-un skal vise alle at de tar feil - til å reagere.

- New York Times-artikkelen om at Nord-Korea utvikler rakettbaser er unøyaktig. Vi er fullt klar over diskusjoner om disse basene, ingenting nytt - og helt normalt. Bare flere falske nyheter.

- Dersom ting går galt, vil jeg være den første til å fortelle dere det, skrev han på Twitter denne uka.

I Nord-Korea er Kim Jong-un tilsynelatende henrykt over den første offentlig omtalte våpentesten siden november 2017.

- Etter å ha sett kraften av våpenet, kunne Kim Jong-un gledelig meddele at enda et fantastisk stykke arbeid har blitt utført av forskere og ammunisjonsarbeider. Dette gjør oss mer kapable til å forsvare landet, melder det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Nytt toppmøte

Forrige uke sa Trump at møtet ville finne sted snart, men at han ville kom tilbake til det etter Kongressvalget, som fant sted for ei uke siden.

Visepresident Mike Pence har uttalt at de ikke vil kreve at Nord-Korea deler en oversikt over sine atomvåpen før neste toppmøte, men at det vil bli satt på agendaen.

- Jeg mener det vil være helt avgjørende at vi klarer å få på plass en plan for hvordan vi skal få en oversikt over våpnene og atomanleggene deres - og at de tillater oss å inspisere basene og planen for å avvikle atomvåpenprogrammet, sa han i et intervju med NBC News.

- Nå er vi nødt til å se resultater, la han til.

Utenriksminister Mike Pompeo var i Nord-Korea for å møte Jong-un forrige helg, og at de ser ordentlig framgang i de bilaterale samtalene.

- Mens det fortsatt er en lang vei å gå, og mye arbeid som gjenstår, kan vi se en vei der vi vil oppnå det ultimate målet om fullstendig og verifisert atomnedrustning av Nord-Korea.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer