Har tjent 50 000 - med miljøprofil

BERGEN (Dagbladet): Familien Sælensminde i Bergen har i alt investert 32 000 kroner i Vesta Grønt Norge siden dette aksjefondet ble lansert høsten 1989. God avkastning har økt familiens fondskapital med hele 50 000 kroner i løpet av sju år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjarne (49), Rita (49), Bjarne Johan (18) og Merete (24) Sælensminde tok imot tilbudet om å satse noen sparte kroner på det grønne aksjefondet da det første gang kom på markedet.

De kjøpte aksjer for 6000 kroner i 1989 og 1990, de neste to åra kjøpte de for 10 000 kroner i året. Etter det har de bodd utenlands en periode og har latt investeringen på til sammen 32 000 kroner bli stående i aksjefondet. Det har nå vokst til 82 000 kroner.

- Miljøvennlig

- Vi har deltatt i aksjesparing med skattefradrag (AMS) siden det kom på markedet. Men da Vesta Grønt Norge ble markedsført, satte vi oss inn i de ideene som lå til grunn for lanseringen av et miljøvennlig fond, forklarer Bjarne Sælensminde.

Han jobbet den gangen i Investa og fikk førstehånds informasjon om det nye fondet. Nå er han i shippingbransjen og forsøker å få til et samarbeid mellom norske skipsredere og skipsfartsnæringen i Kina. Hans kone Rita er hjemmeværende, mens sønnen Bjarne Johan er skoleelev og datteren Merete student.

- God økonomi

Familien Sælensminde tror det er blitt god økonomi for bedrifter å være miljøbevisste.

- Vi tror bedrifter som satser på en grønn profil vil gjøre det best og at aksjefondet følgelig også vil få en ny oppgang. Men vi forventer ikke en fortløpende god avkastning. Det gjelder å være tålmodig. Vi satser på langsiktig plassering av sparepenger i Vesta Grønt Norge.

Pengene skal akkumulere uten at vi må skatte av dem underveis. Samtidig har vi plassert noen kroner i andre fond for å ha mest mulig spredning. På den måten minimaliserer vi risikoen, forklarer Bjarne Sælensminde.

150 prosent

Fra Vesta Grønt Norge ble lansert i 1989, har investorene hatt en avkastning på 150 prosent for hele perioden. Det inkluderer en periode med finanskrise i Norge. Det har gått opp og ned også for dette aksjefondet. I 1992 gikk det ut med minus 18 prosent. I fjor var avkastningen den beste i landet, på hele 96 prosent. Fram til nå i år har det gitt en avkastning på mer beskjedne 10 prosent.

- Vi har en høyere risiko i vårt fond enn mange andre fond. Det skyldes at vi er inne i flere selskaper med kort inntjeningshistorie, deriblant en del mindre selskaper. Likevel er det ikke vårt fond som har svinget mest i markedet, sier investeringsdirektør Jannik Arvesen.

 Fondet har nå bort imot 350 millioner kroner og vurderer å søke myndighetene om tillatelse til å investere mer enn 10 prosent av midlene utenfor Norges grenser.