TRE DREPT: Tre personer mistet livet i bombeangrepet mot Boston Marathon. 176 er skadd. Foto: Dan Lampariello
TRE DREPT: Tre personer mistet livet i bombeangrepet mot Boston Marathon. 176 er skadd. Foto: Dan LamparielloVis mer

Har to bombe-teorier

Vet fortsatt ikke hvem som står bak terroren i Boston.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens millionbyen Boston forsøker å vende tilbake til hverdagen, vet politiet fortsatt ikke hvem som står bak bombeangrepet eller hva motivet kan være.

Tirsdag morgen patruljerte tungt væpnet politi med bombehunder gatene i sentrum av byen, og fortsatt er området rundt åstedet stengt. Tilstanden er kritisk for 17 av de 176 som ble skadd da de to bombene gikk av ved målområdet til Boston maraton.

President Barack Obama hyllet tirsdag de mange frivillige som kastet det de hadde i hendene for å hjelpe til da det smalt. Han kaller angrepet en feig og avskyelig terrorhandling, men bekreftet at man ikke vet hvem som står bak.

- Det kan være en gruppe eller en enkeltperson, fra utlandet eller hjemmefra, sa Obama.

Stor etterforskning Foreløpig har ingen personer eller grupper tatt på seg ansvaret for angrepet.

En global jakt på er i gang, sa etterforskningsleder Rick DesLauriers i FBI på en pressekonferanse.

- Vil vil dra til verdens ende for å finne de som er ansvarlige for denne forferdelige forbrytelsen, og sørge for at de blir brakt for retten, sier han.

FBI leder etterforskningen, og håper at undersøkelser av de mange videoene av hendelsen kan hjelpe dem i jakten på de ansvarlige. Åstedet vil være stengt i flere dager mens kriminalteknikere gjør sine undersøkelser.

DesLauriers sa at det ikke er noe som tyder på at det er noen umiddelbar fare for flere bomber.

Politiet har gjennomsøket en leilighet nordøst for Boston, men ingen er pågrepet.

Flere teorier Tjenestemenn nyhetsbyrået Reuters har snakket med, fremhever to ulike teorier om hva som kan ha skjedd.

Den ene legger vekt på at bomben gikk av på dagen da amerikanerne skal levere sin selvangivelse og dessuten på høytidsdagen Patriots' Day. Teorien er at en amerikansk høyreekstremist - en fundamentalistisk motstander av regjeringen eller skattepolitikken - kan ha stått bak angrepet.

En annen teori er at det kan være en forbindelse mellom bombingen og ytterliggående islamister.

Kun to bomber Tre personer ble drept da de to bombene gikk av med bare noen sekunders mellomrom ved målområdet til maratonløpet mandag.

Massachusetts-guvernør Deval Patrick avviste tirsdag at det var funnet flere bomber enn disse to.

Mange av de 176 som ble skadd hadde skader i beina, og for mange var det så alvorlig at kirurgene måtte amputere.

Sterke historier Bostons innbyggere er særlig beveget over skjebnen til familien til Martin Richard, en åtteåring fra forstaden Dorchester som ble drept mens han ventet på at faren skulle komme i mål. Hans seks år gamle søster mistet et bein, og hans mor ble også alvorlig skadd.

Et enslig lys var tirsdag tent på trappa til familiens hjem i forstaden Dorchester, og noen hadde skrevet ordet «Fred» med kritt på fortauet foran huset.

- Det er helt surrealistisk, tragisk og helt ubegripelig. Alle her prøver å trøste hverandre, sier byråd Ayanna Pressley fra Dorchester til avisen Boston Globe.

Små bomber Ifølge den amerikanske TV-kanalen CBS' kilder, skal bombene ha vært små og hjemmelaget, og med en svak type sprengstoff.

Det er bombeekspert Per Nergaard i Norsk Folkehjelp enig i.

- Et typisk tegn på at de var hjemmelaget, er den lave detonasjonshastigheten, sier han til NTB.

CBS opplyser også at det skal ha vært brukt skruer og spiker i bomben for å gjøre så mye skade som mulig.

Nergaard forklarer at USAs bevissthet rundt hjemmelagde bomber gjør det vanskelig å få tak i nødvendige ingredienser til å lage sprengladninger. Men det er mulig å skaffe seg store mengder svartkrutt, som kan brukes til å lage bomber.

- Hvis man har en langsiktig plan, finnes det masse remedier som er i salg og som kan brukes eller raffineres til å lage en eller tre bomber av den typen man så i Boston, forklarer han.

(NTB)