Har tømt ballasttanker og hentet inn trekkbåter, men cruiseskipet i Lofoten lar seg ikke rikke

Står bom fast like ved kai, på grunt vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hovedredningssentralen prøver nå å berge cruiseskipet MS «Marco Polo», som har gått på grunn ved Gravdal i Lofoten. De ville prøve å få ut skipet så fort som mulig, før full fjære slår inn, men måtte gi opp.

- Skipet er stabilt og det har kommet et kystvaktskip med dykkere som er nede og sjekker situasjonen. Det vil neppe skje et forsøk på å trekke skipet før det blir litt mer flo, sier pressemedarbeider Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Sjøen vil fortsette å synke fram til full fjære rundt klokka halv to i ettermiddag. De har ikke sjans til å få løs skipet før vannstanden blir høyere.

- Det står fast. Det er et 180 meter langt skip, så det sier seg selv at det ikke er snakk om en småbåt her. Og det er et område hvor det er ganske grunt, sier Mortensen til Dagbladet.

Får det ikke løs Redningsskøytene Syndt Flyer og DNV får bistand fra Kystvakta i forsøk på å trekke skipet fri. Nå venter de på flo, og større trekkraft.

- Vi har i en tidligere fase av redningsaksjonen prøvd å trekke av skipet, men det har ikke lyktes. Nå har det kommet til sterkere trekkraft, og vi venter på kystvaktskipet KV «Harstad», som har enda større trekkraft. Men det er ikke fremme før klokka sju i kveld, sier Mortensen.

GRUNNSTØTTE:  Cruiseskipet «Marco Polo» gikk i dag tidlig på grunn utenfor Gravdal i Lofoten. Foto: Hovedredningssentralen
GRUNNSTØTTE: Cruiseskipet «Marco Polo» gikk i dag tidlig på grunn utenfor Gravdal i Lofoten. Foto: Hovedredningssentralen Vis mer

Skipet krenger nå tre til fem grader mot babord.

- Det som er fint, er at det bare er en halvannen til to meter forskjell på flo og fjære. De har også tømt ballasttanker i håp om å få skipet til å flyte lettere, sier Mortensen.

Har gått på grunn før Skipet tar ikke inn vann og det er ikke fare for forurensning i området. D et Bahamas-registrerte cruiseskipet ligger bom fast 200 meter fra kai.

Skipet hadde 1096 personer om bord.

- Det er nå anslagsvis 400 passasjerer om bord på skipet. Noen er ute på utflukter og andre er på land og ser seg rundt. Det er ikke iverksatt evakuering, sier Mortensen.

MS «Marco Polo» gikk også på grunn i Sortland i Vesterålen i mars 2013. Skipet fikk da en lekkasje i en ballasttank, men ingen ble skadet i grunnstøtingen. Kapteinen har opplyst Hovedredningssentralen om at skipet ikke har fått noen skader denne gang.

Med los om bord Ulykken skjedde under kaitillegging med los om bord.

 - Det er cruisebåtanløp her hele året, men skipet har vært litt uheldig når det skulle legge til kai. Det er satt en krisestab på land, men hvordan vi skal handle hvis det blir besluttet å evakuere hele skipet. Men dette styres av den lokale redningssentralen, sier Mortensen.

Det eks-sovjetiske skipet ble bygd i Øst-Tyskland i 1965 under navnet «Aleksandr Pushkin».

HAR GRUNNSTØTT FØR:  I fjor gikk MS «Marco Polo» på grunn i Sortland i Vesterålen. I dag står det fast i Lofoten. Foto: 330 Skvadron Bodø
HAR GRUNNSTØTT FØR: I fjor gikk MS «Marco Polo» på grunn i Sortland i Vesterålen. I dag står det fast i Lofoten. Foto: 330 Skvadron Bodø Vis mer
GIKK PÅ GRUNN:  Cruiseskipet MS «Marco Polo» gikk i dag tidlig på grunn ved Gravdal i Lofoten. Foto: Geir Barth Lakselvhaug / 2400-tipser
GIKK PÅ GRUNN: Cruiseskipet MS «Marco Polo» gikk i dag tidlig på grunn ved Gravdal i Lofoten. Foto: Geir Barth Lakselvhaug / 2400-tipser Vis mer