Har Tourettes syndrom: Fikk sparken

Lars Erik Skåthun (42) har Tourettes syndrom. Han måtte stevne sin arbeidsgiver Hæhre Entreprenør AS for retten etter at han ble avskjediget fra jobben som dumperfører.

STORE KONSEKVENSER: Lars Erik Skåthun følte stor skam etter at han fikk sparken. Det gikk hardt utover familielivet. Foto: Leif Stang/Dagbladet
STORE KONSEKVENSER: Lars Erik Skåthun følte stor skam etter at han fikk sparken. Det gikk hardt utover familielivet. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GRANVIN (Dagbladet): Bedriften har nå ombestemt seg og har betalt erstatning, men for Lars Erik Skåthun blir ikke skaden leget med bare penger.  

- Jeg følte skam av å være ute av arbeidslivet og ble umulig å leve sammen med. Min kone måtte flytte fra meg. Hun har hatt det like forferdelig som meg etter at jeg først mottok en oppsigelse, og deretter avskjed på dagen, i oktober i fjor. Jeg har også trukket meg tilbake fra omgivelsene der jeg bor, sier Lars Erik Skåthun.  

Inngikk forlik Dagbladet møter Skåthun hjemme i Granvin i Hardanger. Pengene fra Hæhre Entreprenør AS har kommet inn på hans konto etter at det ble inngått et forlik mellom partene. Bedriften har trukket tilbake avskjedigelsen, men samtidig er det oppnådd enighet om at ansettelsesforholdet opphører.  

Lars Erik Skåthun får dekket tapte inntekter i perioden fram til forliket og erstatning for såkalt ikke-økonomisk skade, som også kalles for tort og svie. Han vil ikke si hvor stor denne oppreisningserstatningen ble, men antyder at det er et tresifret tusentall.  

Skåthun ble først oppsagt, noe som ble begrunnet med påstått negativ adferd på arbeidsplassen, og at det kunne utgjøre en uakseptabel sikkerhetsrisiko for bedriften over tid. Deretter ble han avskjediget på dagen. Avskjedigelsen ble begrunnet med skoft ved to dagers fravær etter oppsigelsen. Han forklarer selv at han var helt ute av seg etter å ha mottatt oppsigelsen.  

Tourettes syndrom Lars Erik Skåthun har Tourettes syndrom. Det innebærer for hans vedkommende at han har en del tics i høyre bein når han belaster kneet i stående stilling eller når han går.  

- Jeg får ikke disse ticsene når jeg sitter, og de har aldri hatt betydning for jobben med å kjøre dumpere. Etter å ha hatt vanlig førerkort og utvidet førerkort siden 1992 og stort sett vært i jobb i alle år, var det helt uforståelig at jeg nå plutselig skulle utgjøre en sikkerhetsrisiko. Jeg hadde vært ansatt i Hæhre i mer enn fire år, sier Lars Erik Skåthun.  

- Ble forandret Kvinnen som har to barn med Skåthun og som har flyttet fra ham, er til stede når Dagbladet gjennomfører intervjuet. Hun ønsker å være anonym, men understreker at hun fremdeles støtter mannen.

- Lars Erik ble så engasjert i denne avskjedssaken at han ble sint når han snakket. Han stresset voldsomt og klarte ikke å tenke på noe annet. Jeg var selvsagt helt uskyldig i det som hadde skjedd, men ble likevel involvert i alt. Det ble så slitsomt at jeg måtte trekke meg bort fra ham, forteller hun.  

- Enorm belastning - Det er vondt å høre det hun forteller, men det er helt sant. Hun har hatt det knalltøft. Saken min ble en enorm belastning for henne. Vi forteller dette fordi arbeidsgivere skal vite at konsekvensene ved urettmessig å avskjedige fast ansatte, også har store konsekvenser for de som lever sammen med den som blir rammet, sier Lars Erik Skåthun.  

Han har fått hjelp av LO-advokat Elisabeth S. Grannes. Hun sendte en stevning til Asker og Bærum tingrett der hun beskrev Skåthun som en positiv og meget oppofrende person i forhold til sitt arbeid. Hun viste til at en sykepleier hadde anbefalt bedriften å avstå fra oppsigelse på rent faglig grunnlag.  

- Forsterkes ved stress Sykepleieren er Steinar Johansen i Min helsebank. Han sier at symptomer på Touretts forsterkes ved stress.  

- Jeg har gjort bedriften oppmerksom på at det ikke er noe i sykdommen hans som tilsier at han skulle miste jobben. I et møte ba jeg bedriften ta i betraktning de konsekvensene en avslutning av arbeidsforholdet ville kunne ha for Skåthun. Først kommer de økonomiske konsekvensene, men viktigere er kanskje de psykologiske, sier Johansen.  

- Jeg har opplevd mobbing både som barn og som voksen. Den siste tida før jeg fikk sparken, opplevde jeg også mobbing fra arbeidsledere. Det er klart jeg ble frustrert. Folk som ikke kjenner meg godt, gjør seg sine tanker når de ser at det kan rykke i den høyre foten min. Jeg har skammet meg over dette hele livet. Min fagleder så kvalitetene mine, og jeg fikk ansvarsfulle jobber, forklarer Lars Erik Skåthun.  

- Må støtte hverandre Han har fremdeles god kontakt med tidligere kolleger som også har fått sparken fra Hæhre Entreprenør.   - Det er flere som har fått sparken på helt urettmessig grunnlag. Om nødvendig vil jeg stille i retten som vitne for dem. I slike situasjoner er det viktig at vi støtter hverandre, sier Lars Erik Skåthun.

Advokat Trond Stang representerer Hæhre Entreprenør AS. Han har sendt denne meldingen som kommentar til artikkelen:

«Arbeidsgiver vil påpeke at Skåthuns diagnose så vidt de er kjent med aldri har påvirket hans jobbutførelse, og det inngikk derfor heller ikke i oppsigelsesgrunnlaget. Forliket ble inngått i begynnelsen av mai 2014 for å spare partene og rettsapparatet for en unødvendig rettssak. Arbeidsgiver er for øvrig uenig i Skåthuns påstand om at det er flere ansatte som har fått sparken på urettmessig grunnlag.»  

INGEN BETYDNING: - Jeg får ikke disse ticsene når jeg sitter, og de har aldri hatt betydning for jobben med å kjøre dumpere, sier Lars Erik Skåthun. Foto: Leif Stang/Dagbladet
INGEN BETYDNING: - Jeg får ikke disse ticsene når jeg sitter, og de har aldri hatt betydning for jobben med å kjøre dumpere, sier Lars Erik Skåthun. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer