Har tre pasienter med ME etter svineinfluensavaksina

- Intet annet enn vaksina kan forklare utviklingen av sykdommen, sier professor Harald Nyland.

PROFESSOR-ALARM: Professor Harald Nyland ved nevrologisk avdeling på Haukeland sykehus var sakkyndig i rettssaken til ME-syke Anne May Eknes i Oslo tingrett i forrige uke. Nyland fortalte i retten at han har tre ME-pasienter som har utviklet sykdommen etter vaksina mot svineinfluensa. Foto: Asle Hansen
PROFESSOR-ALARM: Professor Harald Nyland ved nevrologisk avdeling på Haukeland sykehus var sakkyndig i rettssaken til ME-syke Anne May Eknes i Oslo tingrett i forrige uke. Nyland fortalte i retten at han har tre ME-pasienter som har utviklet sykdommen etter vaksina mot svineinfluensa. Foto: Asle HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Vi har fått tre pasienter med ME-sykdom i tilslutning til vaksina mot svineinfluensa. To kvinner og én mann. En av dem er i 20-åra og to av dem er i 40-åra, sier professor Harald Nyland til Dagbladet.

Overlegen ved nevrologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus er regnet som landets fremste ekspert på ME (kronisk utmattelsessyndrom journ. anm.).

- Sammenheng Nyland var sakkyndig vitne i saken til den ME-syke tobarnsmora Anne May Eknes (34) som startet onsdag i forrige uke i Oslo tingrett.
Saken er den første av to pilotrettssaker som skal avgjøre skjebnen til de mange ME-syke som var blant 180 000 ungdomsskoleelever som fikk vaksine mot hjernehinnebetennelse i åra 1988 til 1991 og som nå fremmer erstatningskrav.

I sitt vitnemål trakk professoren fram at nevrologisk avdeling på Haukeland nå behandler tre ME-pasienter etter vaksina mot svineinfluensa.

VAKSINE: Rundt 2,2 millioner nordmenn lot seg vaksinere mot svineinfluensa. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
VAKSINE: Rundt 2,2 millioner nordmenn lot seg vaksinere mot svineinfluensa. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer

- Det er tidsmessig sammenheng mellom vaksina og utviklingen av ME. Det vil si at disse pasientene har fått symptomer  på ME i løpet av de åtte første ukene etter vaksinasjonen. Vi har ikke funnet noe annet enn vaksina som kan forklare utviklingen av ME hos disse tre pasientene, sier Nyland til Dagbladet.

Ikke meldt inn Haukeland universitetssykehus har ennå ikke meldt disse ME-tilfellene til bivirkningsregisteret, og Statens legemiddelverk opplyser om at de så langt ikke har fått noen innmeldte ME-tilfeller etter svineinfluensavaksina.

Legemiddelverket påpeker at omlag 30 millioner mennesker er vaksinert med Pandemrix i Europa, derav rundt 2,2 millioner i Norge. De framholder at Pandemrix er en trygg vaksine med lav forekomst av alvorlige bivirkninger og god beskyttende effekt.

- Vi forventer at det vil oppstå en rekke ulike tilstander som tidsmessig faller sammen med vaksineringen, uten at det er noen årsakssammenheng med vaksina. Det pågår en rekke vitenskapelige undersøkelser for å kartlegge om det er noen sammenheng med vaksinen eller ikke, særlig når det gjelder abort/dødfødsler, narkolepsi og Guillain-Barré-syndrom, sier overlege Steinar Madsen i Legemiddelverket. 

- Alvorlig tilstand Staten godkjenner svært sjelden at det er årsakssammenheng mellom vaksinasjon og påfølgende alvorlig sykdom. Av 329 ME-rammede som fremmet erstatningskrav etter meningokokk B-vaksina, har Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) gitt medhold i én eneste sak.

KJEMPET I RETTEN: I forrige uke kjemoet den ME-rammede tobarnsmora Anne May Eknes (34) i retten for seg selv og hundrevis av andre ofre som er blitt syke etter vaksinering. Foto: Asle Hansen
KJEMPET I RETTEN: I forrige uke kjemoet den ME-rammede tobarnsmora Anne May Eknes (34) i retten for seg selv og hundrevis av andre ofre som er blitt syke etter vaksinering. Foto: Asle Hansen Vis mer

- NPE forstår ikke riktig hvor alvorlig utmattelsestilstanden hos disse menneskene er. Vi leger har ikke klart å dokumentere dette godt nok, sier Harald Nyland.

For å bøte på dette har nevrologisk avdeling på Haukeland jobbet fram en standard klinisk utredningsmodell med utgangspunkt i en tverrfaglig rehabilitering av 66 ME-pasienter etter Guardia-infeksjonen i Bergen i 2004. Pasientene ble fulgt i fem år og vurdert ut fra funksjonsevne, kognitiv/mental funksjon, sosial funksjon og arbeidsevne.

- Med rehabiliteringstiltak og oppfølging har vi fått et svært godt resultat:  25 prosent av pasientene er helt bra, 50 prosent er i bedring, men likevel har vi 10 prosent av pasientene som får en gradvis progressiv forverring av tilstanden, sier Nyland.